62.pieczona jagnięcina z lawendą, czosnkiem i sosem miętowym

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.62)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Ilość osób:
4

Przepis

Jagnięcina
2 combry jagnięce bez kości
2 ząbki czosnku
2 x 75g puszki filetów anchois w oliwie z oliwek
pęczek świeżo zerwanej lawendy
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
2 łyżeczki miodu lawendowego (lub innego płynnego miodu)

Glazura miodowa
50ml (3½) łyżki miodu lawendowego (lub innego płynnego miodu)
50ml (3½) łyżki oliwy z oliwek

Pieczone warzywa
450g młodych ziemniaków, umytych, ze skórką, pokrojonych na duże kawałki
453g pasternaku, umytego, ze skórką, pokrojonego na duże kawałki
453g marchewki, umytej, ze skórką, pokrojonej na duże kawałki
225g czerwonej cebuli, pokrojonej na ćwiartki
225g fenkułu, pokrojonego na duże kawałki
1 cytryna przekrojona na pół
2 gałązki rozmarynu
3 łyżki oliwy z oliwek
75ml klarownego miodu

Sos miętowy
10 łyżek świeżej męty, drobno posiekanej
szczypta soli
szczypta cukru
90ml octu słodowego

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200º C. Używając ostrego noża, zrobić około 20 małych, głębokich na 2 cm nacięć w każdym combrze jagnięcym. Obrać ząbki czosnku, pokroić je na plasterki. Do każdego nacięcia wkładać plasterek czosnku, połówkę filetu anchois i gałązkę lawendy, aż wszystkie zostaną wypełnione.

Przygotowanie jagnięciny
Mięso ułożyć na blasze, doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem, skropić miodem lawendowym. Piec w piekarniku przez 20-30 minut, co kilka minut polewając mięso sosem, dzięki czemu mięso zachowa soczystość, a miód się nie spali. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika, odstawić, pozwolić mięsu odpocząć przez 10 minut przed podaniem.

Glazura miodowa
Podgrzać miód w małym rondelku. Dodać oliwę z oliwek, wymieszać, żeby się połączyły.

Pieczone warzywa
Wszystkie warzywa ułożyć na blasze razem z połówkami cytryny, skropić je oliwą z oliwek i miodem. Dodać gałązki rozmarynu. Dobrze doprawić. Blachę włożyć do piekarnika na 20-40 minut. Warzywa wymieszać tak, żeby dobrze pokryła je glazura miodowa.

Sos miętowy
Wszystkie składniki dobrze wymieszać.

Sposób podania
Jagnięcinę pokrojoną pod kątem w plastry podawać na podgrzanych talerzach z łyżką pieczonych warzyw skropionych glazurą miodową i polaną łyżką sosu miętowego.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE