60.łopatka wieprzowa i pilaw z buraków

60.łopatka wieprzowa i pilaw z buraków
Oceń przepis:
14 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.60)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia łotewska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki dania mięsnego
4 grube plastry łopatki wieprzowej
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
mąka pszenna
1 łyżka stołowa oliwy
2 łyżeczki kminku
350 ml wywaru drobiowego
250 ml białego wina lub cydru
1 liść laurowy
1 łyżka stołowa masła

Składniki pilawu z buraków
500g buraków, obranych i pokrojonych w duże kawałki
1 średnia szalotka, obrana i pokrojona
1 ząbek czosnku, obrany i pokrojony
500 ml wywaru warzywnego lub drobiowego
10-12 ziaren czarnego pieprzu
1 łyżeczka cukru
sól
25g masła

Do podania
100g kwaśniej, gęstej śmietany
2 drobno posiekane gałązki koperku

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 150°C. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Obtoczyć w mące i strzepnąć jej nadmiar. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać oliwę, smażyć płaty mięsa, aż będą złocistobrązowe po obu stronach. Dorzucić na tłuszcz kminek, chwilę smażyć. Dolać wino lub cydry. Gotować przez 2 minuty. Dolać wywar drobiowy, wrzucić liść laurowy. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć pokrywką i wstawić do piekarnika na godzinę, aż mięso będzie miękkie. Gdy mięso się upiecze, wyjąć z sosu i trzymać w ciepły miejscu. Sos przelać do czystego rondla, gotować na silnym ogniu, aż odparuje i zgęstnieje. Zdjąć z ognia, dodać masło, wymieszać i w razie potrzeby doprawić do smaku.

Przygotować pilaw z buraków
Wrzucić buraki, szalotki i czosnek w robocie kuchennym. Miksować, aż warzywa będą rozmiaru ziaren ryżu. Przełożyć je do rondla, który można wstawić do piekarnika. Rozkruszyć ziarna pieprzu, wlać wywar i dobrze wymieszać. Doprowadzić do wrzenia, wstawić do rozgrzanego piekarnika na 40 minut. Gdy będą miękkie, wyjąć z piekarnika, dodać masło, sól i cukier. Wymieszać widelcem.
Wymieszać koperek ze śmietaną. Podawać gotowe danie, nakładając mięso na talerz, obok umieszczając porcję buraków i sosu. Polać sosem spod pieczeni.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE