60.kebab mashwi z jagnięciny

60.kebab mashwi z jagnięciny
Oceń przepis:
17 ocen Średnia ocena: 4.40
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.60)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia arabska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki dania mięsnego
700g dokładniej zmielonej jagnięciny
1 bardzo drobno posiekana cebula
2 łyżki stołowe drobno posiekanego majeranku lub oregano. Można zastąpić 1 łyżeczką dobrej jakości suszonych ziół
2 łyżki stołowe drobno posiekanej mięty
½ łyżeczki sproszkowanej chilii
szczypta zmielonego kardamonu
sól morska i świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki placków
500g pszennej mąki
½ łyżeczki cukru
1 łyżeczka drobnoziarnistej soli morskiej
2 łyżeczki suszonego oregano
2 łyżeczki płatków suszonej chili
250 ml letniej wody
1 łyżka stołowa oliwy
paczuszka suszonych drożdży

Składniki sosu
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
5 łyżek stołowych jogurtu greckiego
2 łyżki stołowe pasty tahini (z ziaren sezamu)
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 rozgnieciony ząbek czosnku
2 łyżki stołowe posiekanej kolendry

Do podania
świeże liście mięty
1 mała, czerwona cebula, pokrojona w cienkie piórka i namoczona w soku z cytryny

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 220°C. Wrzucić do miski wszystkie składniki dania mięsnego. Doprawić hojnie solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Wyrobić. Podzielić na 8 porcji, zrobić podłużne kiełbaski. Silnie rozgrzać patelnię żłobkowaną, smażyć mięso 4-5 minut, aż będzie gotowe. W tym czasie przygotować ciasto na placki i sos.

Wykonanie ciasta
Do miski wsypać mąkę, dodać cukier, sól i przyprawy, wymieszać. Pośrodku zrobić wgłębienie, wsypać suszone drożdże. Wlać dość letniej wody, aby dało się zagnieść ciasto. Dolać oliwę i wyrabiać przez 8 minut. Podzielić na 4 kulki i każdą rozwałkować na płaski placek. Ułożyć je na ogrzanych, posmarowanych oliwą blachach. Wstawić do piekarnika i piec 3 minuty po obu stronach.

Przygotować sos
Wrzucić wszystkie składniki do robota kuchennego i zmiksować na gładką masę.

Podawać: na talerzach położyć upieczone placki. Na nich umieścić po dwie porcje mięsa, polać sosem i posypać cebulą namoczoną w cytrynie oraz liśćmi mięty.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE