59.polędwica wołowa po prowansalsku

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.59)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki dania mięsnego
2 kawałki polędwicy wołowej po 100g
2 łyżki stołowe oliwy
1 ząbek czosnku
gałązka tymianku
2 liście laurowe
3 gałązki świeżej trybuli
2 gałązki natki pietruszki

Składniki przystawki z pieczarek
2 pieczarki o dużych kapeluszach
szczypta zmielonego kminu rzymskiego
sól i pokruszony, biały pieprz

Składniki przystawki ze szpinaku
1 łyżka stołowa oliwy
160g liści młodego szpinaku
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz
1 ząbek czosnku

Składniki przystawki z pomidorów
1 łyżka stołowa oliwy
2 pomidory bez pestek, pokrojone w paski
2 szalotki pokrojone w piórka
1 drobno posiekany ząbek czosnku

Do podania
100g sera gruyere w plasterkach

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200°C. Zwinąć polędwicę w rulon, owinąć ściśle w folię spożywczą, żeby utrzymała kształt. Zostawić w lodówce na 1-2 godzin. Wyjąć z lodówki, rozwinąć, uważając, że steki miały nadal ładny kształt. Zdjąć skórkę z kapeluszy pieczarek, usunąć nóżki. Naciąć kapelusze w kratkę. Rozgrzać patelnię, którą można wstawiać do piekarnika. Wlać 2 łyżki stołowe oliwy, czosnek i zioła. Doprawić mięso solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Położyć mięso na patelni. Obok położyć kapelusze pieczarek. Doprawić pieczarki kminem, solą i pokruszonym białym pieprzem. Całość przysmażyć. Obrócić kapelusze pieczarek. Patelnię wstawić do piekarnika i piec 6-8 minut, aż mięso będzie takie, jak lubimy. Wyjąć patelnię z piekarnika i odstawić, żeby mięso odpoczęło. Zachować sos spod pieczenia.
W tym czasie na drugiej patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy, dorzucić liście szpinaku, które należy mieszać ząbkiem czosnku nabitym na widelec, żeby warzywo nabrało aromatu. Gdy liście zmiękną, doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem.
Równocześnie przyrządzić pomidory. Na kolejnej patelni rozgrzać 1 łyżkę stołową oliwy, dorzucić pomidory, chwilę smażyć, dodać cebulę i czosnek. Usmażyć razem. Doprawić solą i świeżo zmielonym, czarnym pieprzem. Silnie rozgrzać grill.
Na talerzach umieścić porcję szpinaku, na nim porcję pomidorów. Na wierzchu umieścić płaty mięsa, obok pieczarki. Na mięsie położyć plasterek sera. Umieścić pod grillem na 30 sekund, aż ser się roztopi. Można to również zrobić opalarką kuchenną. Polać dookoła sosem spod mięsa i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE