54.pieczony pudding ryżowy z jabłkami

54.pieczony pudding ryżowy z jabłkami
Oceń przepis:
29 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przepis

Na puding ryżowy
50 g masła
75 g cukru
125 g ryżu okrągłoziarnistego
150 ml gęstej śmietany
2 laski wanilii, przecięte wzdłuż (z pestkami)
szczypta soli

Na masę jabłkową
75 g masła
100 g ciemnego cukru demerara
4 jabłka bramley, obrane i pokrojone w kostkę
¼ łyżeczki mielonego imbiru
¼ łyżeczki mielonego cynamonu
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
150 ml śmietany kremówki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 140 st. C. Patelnię lub rondel na puding postawić na średnim ogniu, dodać masło i cukier. Smażyć, mieszając. Kiedy karmel zaczyna brązowieć, dodać ryż i smażyć, aż ziarna napęcznieją. Wlać mleko, śmietanę, dodać wanilię, szczyptę soli i zagotować. Dobrze wymieszać. Przełożyć do żaroodpornego naczynia i wstawić do piekarnika na 2 – 2,5 godz. Patelnię lub rondel na jabłka postawić na średnim ogniu, włożyć masło i ciemny cukier. Dodać jabłka i wymieszać. Dodać imbir, cynamon i gałkę, dusić jabłka, aż zrobią się miękkie, ale nie rozpadną się całkowicie. Ostudzić. Ubić śmietanę, delikatnie wymieszać z jabłkami. Wykładać na talerze porcje upieczonego ryżu, na wierzch dodając uduszone jabłka.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE