54.gulasz z muli, wędzonego łupacza i łososia

54.gulasz z muli, wędzonego łupacza i łososia
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.40
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.54)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Owoce morza
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki
1 l rosołu drobiowego
2 kg muli (oczyszczonych)
szczypta szafranu
¼ łyżeczki przyprawy curry
500 ml gęstej śmietany
25 dag wędzonego łupacza, pokrojonego w półtoracentymetrową kostkę
20 dag łososia, pokrojonego w półtoracentymetrową kostkę
4 marchewki, pokrojone w centymetrową kostkę i zblanszowane
2 ziemniaki, pokrojone w centymetrową kostkę i zblanszowane
1 por, pokrojony w centymetrową kostkę
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól i świeżo zmielony czarny pieprz

Do podania:
4 kromki wiejskiego chleba, lekko zrumienione na blaszce

Przygotowanie
Zagotować rosół, dodać małże i gotować przez 3-4 minuty, aż małże się otworzą. Wyrzucić te, które pozostały zamknięte. Przecedzić rosół. Rozłożyć małże na pół, wyjąć z nich mięso. Garnek z rosołem postawić na wolnym ogniu, doprowadzić do wrzenia. Dodać szafran, curry, śmietanę i znów doprowadzić do wrzenia. Dodać rybę, marchewki, ziemniaki, pora i gotować na wolnym ogniu przez 2-3 minuty, aż składniki zmiękną. Dodać natkę, ugotowane małże i wymieszać. Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem. Podawać z przypieczonym chlebem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE