49.klopsiki jagnięce w zielonym sosie

49.klopsiki jagnięce w zielonym sosie
Oceń przepis:
5 ocen Średnia ocena: 4.20
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.49)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Klopsiki
500 g mielonej jagnięciny
2 – 3 dymki
2 zielone papryczki chilli
1 łyżka posiekanej natki kolendry
1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
sól do smaku

Sos
5 łyżek oleju roślinnego
2 duże cebule
150 ml jogurtu naturalnego
1 mały pęczek natki kolendry
1 mały pęczek świeżej mięty
1 łyżeczka zmiażdżonego czosnku
1 łyżeczka startego świeżego imbiru
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka mielonych nasion fenkułu
½ łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu
¼ łyżeczki kurkumy
sól do smaku
800 ml gorącej wody
garść uprażonych płatków migdałowych, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka posiekanej mięty

Ryż
400 g ryżu basmati
2 cytryny
kawałek świeżego imbiru (1 cm)
sól
1 łyżeczka masła
800 ml wody
szczypta kurkumy

Przygotowanie klopsików
Dymki pokroić na cienkie plasterki. Papryczki posiekać (ew. usunąć nasiona). Posiekać natkę kolendry.
Włożyć mięso do miski i dorzucić przyprawy, posolić, dodać dymkę, chilli i kolendrę i wszystko razem dobrze wymieszać. Uformować klopsiki wielkości piłek do golfa (12 sztuk).

Sos
Cebule obrać i pokroić na cienkie plasterki. Rozgrzać olej na patelni, wrzucić cebulę i mieszając smażyć 15 minut aż się zrumieni. Łyżką cedzakową przełożyć cebulę do malaksera, zachowując jedną łyżkę cebuli do dekoracji. Dodać jogurt, czosnek, imbir, kurkumę, pieprz, fenkuł, kmin, garam masalę i kolendrę. Oberwać listki mięty z łodyżek i dorzucić do malaksera. Wszystko razem zmiksować na pastę.
Na tej samej patelni rozgrzać olej pozostały po smażeniu cebuli, wrzucić pastę i mieszając smażyć 2 – 5 minut. Wlać wodę, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Wrzucić klopsiki, ponownie doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu 30 – 45 minut, częściowo przykryte (olej oddzieli się od sosu). Polać śmietaną, posypać płatkami migdałowymi i zachowaną, zrumienioną cebulą.

Przygotować ryż
Otrzeć skórkę z jednej cytryny, wycisnąć sok z obu. Imbir obrać i pokroić w zapałkę. Opłukać ryż w gorącej wodzie, potem kilka razy w zimnej wodzie. Włożyć ryż do miski, zalać dużą ilością zimnej wody, dodać szczyptę soli i moczyć przynajmniej 30 minut, a następnie osączyć. W dużym garnku umieścić sok i skórkę z cytryny, imbir i szczyptę soli. Wlać wodę i doprowadzić do wrzenia. Gotować 2 minuty, dodać osączony ryż i kurkumę i zamieszać 2 razy. Gotować aż ubędzie płynu.Gdy ryż zacznie bulgotać, zmniejszyć ogień, położyć na garnku suchą ściereczkę i przykryć pokrywką. Gotować na małym gazie 10 minut (nie podnosić pokrywki!), potem zdjąć z ognia. Nakładać na talerze porcje ryżu, dodać po 3 klopsiki, polać sosem, posypać posiekaną miętą i podawać.

© Reza Mahammad

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i prawie 130 innych kanałów? Pakiet Optimum+ za 49,99 zł/mies ZAMÓW ONLINE