47.ciasto pomarańczowo-migdałowe

47.ciasto pomarańczowo-migdałowe
Oceń przepis:
25 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.47)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia francuska
Ilość osób:
8

Przygotowanie:

Ciasto
4 duże pomarańcze
200 g cukru
200 g mielonych migdałów
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 jajek
sok z ½ cytryny
masło do smarowania formy

Krem
sok z 2 pomarańczy plus skórka do dekoracji
400 ml śmietany 36%
2 łyżki likieru pomarańczowego (Grand Marnier)
55 g cukru pudru

Przygotowanie
Pomarańcze wyszorować w gorącej wodzie, włożyć do garnka, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia i gotować pod przykryciem na małym ogniu przez 2 godziny, ew. uzupełniając wodę. Osączyć i odstawić do ostygnięcia. Rozgrzać piekarnik do temperatury 190°C. Wysmarować masłem tortownicę o średnicy 20 cm i wyłożyć dno krążkiem papieru do pieczenia. Pokroić dwie pomarańcze na cienkie plasterki. Pozostałe pomarańcze pokroić na kawałki, usuwając pestki i wrzucić do malaksera. Dodać cukier, migdały, proszek do pieczenia, jajka i sok z cytryny. Wszystko razem zmiksować. Ułożyć na dnie tortownicy plasterki pomarańczy. Wlać masę do formy, położyć na wierzchu pozostałe plasterki pomarańczy, wstawić do piekarnika i piec 45 minut. Jeśli ciasto zacznie się z wierzchu przypalać, przykryć folią aluminiową. Wyjąć tortownicę z piekarnika i odstawić do ostygnięcia.

Zrobić krem
Zmieszać w misce sok z pomarańczy, likier i cukier. Dodać śmietanę i wszystko razem niezbyt sztywno ubić. Pokroić ciasto na porcje, rozłożyć na talerzyki, dołożyć krem i udekorować skórką startą z pomarańczy.

© ANTONY WORRALL THOMPSON

 

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA