46.kurczak pieczony z zielonym chilli i cebulą

46.kurczak pieczony z zielonym chilli i cebulą
Oceń przepis:
27 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.46)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia indyjska
Ilość osób:
2

Przepis

Sos
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka musztardy Dijon
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka przyprawy garam masala
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki sproszkowanego chilli
1 łyżka wody
250 ml śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny

Curry
4 piersi z kurczaka bez skóry (ok. 560 g)
sól i pieprz
4 łyżki oleju roślinnego
kawałek kory cynamonowej (ok. 5 cm)
6 ziaren kardamonu
6 goździków
140 g cebuli
kawałek świeżego imbiru (2,5 cm)
1 – 3 ostre zielone papryczki chilli
½ łyżeczki nasion gorczycy
1 ząbek czosnku
nać kolendry, ryż basmati

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C.

Sos
Zmieszać w misce koncentrat pomidorowy i musztardę, dodać kmin, garam masalę, sól, chilli i wodę, wymieszać, dodać śmietanę, wymieszać, dodać sok z cytryny i dobrze wymieszać.

Curry
Cebulę obrać, przekroić na pół i pokroić na cienkie plasterki. Imbir obrać i pokroić w zapałkę. Chilli przekroić na pół, ew. oczyścić z nasion i pokroić w zapałkę. Czosnek posiekać. Oprószyć piersi kurczaka solą i pieprzem z obu stron. W głębokiej patelni dobrze rozgrzać 3 łyżki oleju. Wrzucić cynamon, rozgniecione nasiona kardamonu i goździki. Po 10 sekundach włożyć kurczaka, układając w jednej warstwie. Obsmażyć lekko z obu stron i ułożyć w płaskiej formie do zapiekania w jednej warstwie. Dołożyć przyprawy z patelni. Na tę samą patelnię wrzucić cebulę, imbir i zielone chilli i mieszając smażyć na złoty kolor. Wyjąć łyżką cedzakową i równomiernie rozłożyć na kurczaku.
Rozgrzać na tej samej patelni pozostałą łyżkę oleju i wrzucić gorczycę. Gdy po kilku sekundach nasiona zaczną strzelać, dodać czosnek i zamieszać. Gdy czosnek się zezłoci, wlać sos i zamieszać. Podgrzewać na małym ogniu, aż zacznie bulgotać i wylać na kurczaka i cebulę. Wstawić foremkę do piekarnika i piec 25 minut. Oberwać listki kolendry z łodyżek, posypać po wierzchu kurczaka i podawać z ugotowanym ryżem basmati.

© Madhur Jaffrey

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE