40.tort szwarcwaldzki

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.40)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka
Ilość osób:
8

Przepis

Składniki ciasta czekoladowego
340g złocistego cukru
340g masła
6 jaj
240g przesianej mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
100g kakao

Składniki masy
2 puszki wiśni w syropie
2 łyżki stołowe kirszu

Składniki polewy
600ml kremówki
200g dobrej jakości gorzkiej czekolady, połamanej na kawałki

Do przybrania
60g gorzkiej czekolady do starcia

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 190°C. Tortownicę o średnicy 20 cm posmarować cienko masłem, posypać mąką, strzepnąć nadmiar. Wyłożyć posmarowanym masłem pergaminem.

Zrobić ciasto
Do miski wrzucić masło, wsypać cukier, rozetrzeć na puszystą masę. Rozcierać dalej, wbijać po jednym jajku. Wsypywać na zmianę mąkę i kakao, dalej ucierając. Dodać proszek do pieczenia, wymieszać. Przełożyć masę do przygotowanej tortownicy, wygładzić wierzch, piec w rozgrzanym piekarniku 35-40 minut, aż ciasto będzie sprężyste. Można też wsunąć patyczek. Jeśli będzie czysty, ciasto jest upieczone. Wyjąć z piekarnika, zostawić w tortownicy na 5 minut, potem wyłożyć na metalową kratkę. Odcedzić wiśnie, zachować 200 ml syropu. Dodać kirsz i wymieszać.
Dużym, żłobkowanym nożem przekroić ciasto na trzy plastry. Ułożyć je obok siebie na desce, polać syropem z kirszem. Zostawić, aby nasiąkły.

Przygotować polewę
Rozgrzać 200 ml śmietany, aż będzie bardzo gorąca, wrzucić czekoladę połamaną na kawałki. Zdjąć z ognia i mieszać, aż czekolada się roztopi i powstanie gładka masa. Przelać do miski i schłodzić w lodówce, aby nieco zgęstniała. Ubić resztę śmietany na gęstą masę. Na jednym płacie ciasta rozsmarować połowę bitej śmietany, posypać połową wiśni. Lekko docisnąć. Położyć drugi płat, powtórzyć czynności. Przykryć trzecim płatem. Delikatnie docisnąć cały tort dłońmi. Wyjąć polewę z lodówki, wymieszać. Płaskim nożem rozsmarować na wierzchu i po bokach tortu, zaczynając od góry. Jeśli spłynie nieco polewy, nie będzie to miało znaczenia. Pozostawić w chłodnym miejscu, aby polewa zastygła. Kroić grube porcje i podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE