36.grillowane skrzydełka kurczaka

36.grillowane skrzydełka kurczaka
Oceń przepis:
3 oceny Średnia ocena: 4.30
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.36)
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
5

Przepis

SKŁADNIKI:
15 skrzydełek kurczaka
3 łodygi trawy (palczatki) cytrynowej
4 łyżki sosu ostrygowego
4 łyżki sosu chilli
2 łyżki wody
2 łyżeczki miodu
1 ogórek
3 marchewki

PRZYGOTOWANIE
Umieścić skrzydełka kurczaka w misce. Usunąć twarde zewnętrzne liście z trawy cytrynowej, drobno posiekać środek, dorzucić do miski i wymieszać. Przykryć miskę folią spożywczą i odstawić na 3 godziny.
Zmieszać sos ostrygowy i chilli z wodą i miodem i odstawić.
Przy pomocy obieraczki do jarzyn zestrugać ogórek i marchewki w długie wstążki.
Położyć skrzydełka na grillu i piec po ok. 5 minut z obu stron. Nakłuć skrzydełka nożem i posmarować przygotowaną mieszanką sosów z miodem.
Położyć ogórek i marchewkę na talerzu, na wierzchu umieścić skrzydełka, skropić mieszanką sosów i podawać.

© BOBBY CHIN

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE