30.pudding z chleba

30.pudding z chleba
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.30)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Desery
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przepis

Owoce
175 g suszonych moreli
115 g suszonych jabłek
115 g suszonych gruszek
55 g suszonych borówek amerykańskich
325 g cukru

Pudding
8 żółtek
115 g cukru
450 ml mleka 3%
450 ml śmietany 36%
skórka starta z 1 pomarańczy i 1 cytryny (owoce umyć w gorącej wodzie)
1 łyżeczka ekstraktu wanilii
1 łyżeczka wody z kwiatu pomarańczowego
szczypta gałki muszkatołowej
450 g brioszki, chałki lub czerstwej bułki
cukier

Przygotowanie
Owoce pokroić na małe kawałki. Umieścić w garnku, zalać wodą, wsypać 115 g cukru i gotować pod przykryciem 15 minut, mieszając od czasu do czasu. Odcedzić owoce, zachowując płyn. Odmierzyć płyn, dolewając wody do objętości 300 ml. Przelać do garnka, wsypać resztę cukru i gotować aż powstanie gęsty, złocisty syrop. Wylać syrop na dno 3-litrowej formy do zapiekania.
Brioszkę, bułkę lub chałkę okroić ze skórki i pokroić w kostkę 2 cm. Ubić żółtka z cukrem na jasną, puszystą masę, wmieszać mleko i śmietanę. Dodać skórki z cytrusów, ekstrakt wanilii, wodę z kwiatu pomarańczowego i gałkę muszkatołową. Wszystko razem wymieszać. Zmieszać owoce z bułką i przełożyć do formy z syropem. Zalać masą żółtkową i odstawić na przynajmniej godzinę, a najlepiej na noc. Rozgrzać piekarnik do temperatury 180°C. Umieścić formę w głębokiej blasze i wlać do blachy tyle wody, by sięgała połowy wysokości formy. Wstawić do piekarnika i piec 1 godzinę i 15 minut, posypać wierzch cukrem po 45 minutach pieczenia.

© ANTONY WORRALL THOMPSON

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE