30.pstrąg duszony w mleku i ziemniaczane pierożki

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.30)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania z ryb
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
8

Przepis

Pierożki
500 g mączystych ziemniaków
1 jajko
sól i pieprz
gałka muszkatołowa
100g mąki
75 g serka ricotta
1 łyżka posiekanej bazylii

Pstrąg
1 łyżka oliwy lub oleju
4 filety z pstrąga z skórą ( 180 g)
sól i pieprz
skórka starta z 1 cytryny
1 suszona papryczka chilli
1 ząbek czosnku
125 ml wytrawnego białego wina
500 ml mleka
2 łyżki serka mascarpone
4 łyżki posiekanej bazylii

Przygotowanie pierożków
Wyszorować ziemniaki i ugotować do miękkości w osolonym wrzątku. Lekko przestudzić, obrać i przecisnąć przez praskę do miski. Dodać jajko i wymieszać, doprawić solą, pieprzem i gałką. Dodawać po trochu mąkę i wyrabiać aż powstanie lekkie, sprężyste ciasto. W miseczce zmieszać ricottę, bazylię i szczyptę skórki cytrynowej, doprawić solą i pieprzem. Na oprószonym mąką blacie rozpłaszczyć ciasto na grubość ok. 3 mm i wykrawać kółka. Na środek kółka nałożyć łyżeczkę nadzienia, przykryć drugim kółkiem ciasta i zlepić brzegi. Wkładać po kilka pierożków do garnka z osolonym wrzątkiem i gotować przez 1 minutę. Wyjąć, osączyć i podawać z pstrągiem.

Przygotowanie pstrąga
Podgrzać olej/oliwę na patelni na tyle dużej, by filety dało się ułożyć na płasko obok siebie. Oprószyć filety solą i pieprzem, włożyć na patelnię mięsem do dołu, posypać skórką cytrynową, pokrojonym w cienkie plasterki czosnkiem, pokruszonym chilli i połową bazylii. Po 1-2 minutach odwrócić na drugą stronę, wlać wino i mleko, szybko doprowadzić do wrzenia, częściowo przykryć pokrywką i gotować na malutkim gazie 4 – 8 minut, zależnie od grubości filetów (ryba powinna się dzielić na płatki). Zdjąć rybę na ogrzane talerze. Dołożyć mascarpone na patelnię i wymieszać z sosem. Doprawić do smaku i dodać resztę bazylii.
Ułożyć pierożki obok ryby i obficie polać sosem.

© BEN O’DONOGHUE

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE