23.kruche ciasto z rozmaitymi owocami i kruszonką

23.kruche ciasto z rozmaitymi owocami i kruszonką
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.23)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia austriacka

Przygotowanie:

Mincemeat - tradycyjne świąteczne nadzienie do ciast w krajach anglosaskich

Ciasto
175 g mąki uniwersalnej
1 1 łyżki przesianego cukru-pudru
100 g zimnego masła pokrojonego w kostkę o boku 2 cm
zimna woda
450 g mieszaniny posiekanych suszonych owoców (np. rodzynek, moreli, wiśni, kandyzowanej skórki pomarańczowej), nasączonych rumem albo brandy, doprawionych cynamonem, tartą gałką muszkatołową oraz posiekanych orzechów włoskich i migdałów, zmieszanych z łojem albo utwardzonym tłuszczem roślinnym

Kruszonka
75 g masła
75 g mąki
1 łyżeczki proszku do pieczenia
40 g semoliny
40 g drobnego cukru


Przygotowanie
Zmieszać w misce mąkę z cukrem-pudrem i wyrobić ręcznie z masłem, aż mieszanina osiągnie jednolitą grudkowatą konsystencję. Dodawać zimną wodę w małych ilościach i wyrabiać elastyczne, nie lepkie ciasto. Owinąć ciasto plastikową folią, spłaszczyć na kształt dysku i włożyć na 30 min do lodówki.
Zmieszać w misce składniki kruszonki i włożyć do lodówki, żeby stężała. Rozgrzać piekarnik do 200ºC.
Natłuścić blachę o wym. 20 cm x 30 cm. Rozwałkować spód z ciasta i wyłożyć nim blachę tak, żeby ciasto zachodziło na ścianki blachy. Rozłożyć nadzienie na cieście, zetrzeć kruszonkę na grubej tarce i posypać nadzienie równą warstwą. Piec 25 min, aż kruszonka będzie złocista. Pokroić ciepłe ciasto na
kwadratowe kawałki, oprószyć cukrem-pudrem.


© Mary Berry

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE