18.sałatka ziemniaczana na ciepło

18.sałatka ziemniaczana na ciepło
Oceń przepis:
19 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki
Kuchnia świata:
Kuchnia niemiecka
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki
675g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych w 2,5 cm kostkę
6 plasterków wędzonego, przerośniętego boczku, usmażonych na chrupko
2 duże korniszony lub ogórki kiszone, pokrojone w kostkę
2 posiekane jaja na twardo
4 posiekane dymki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki dresingu
1 łyżka stołowa soku z cytryny
1 łyżka stołowa posiekanego kopru
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
1 łyżka stołowa majonezu
3 łyżki stołowe kwaśnej śmietany

Przygotowanie
Ugotować ziemniaki w osolonej wodzie, aż będą miękkie. Odcedzić, wsypać do garnka, aby wyschły. Muszą być wszystkie ugotowane. Wymieszać ziemniaki z boczkiem, ogórkami, jajkami i dymką. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wymieszać składniki dressingu. Wlać do sałatki tyle, żeby dressing pokrył wszystkie składniki. Należy to zrobić, gdy ziemniaki są ciepłe. Część może się rozpaść podczas mieszania. Podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE