18.placek daktylowy z sosem krówkowym

18.placek daktylowy z sosem krówkowym
Oceń przepis:
28 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.18)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki ciasta
350g suszonych daktyli
300 ml wrzącej wody
100g masła
300g brązowego cukru
3 jaja
400g mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej

Składniki sosu krówkowego
600 ml śmietany
250g brązowego cukru
100g masła
30g orzechów laskowych

Przygotowanie
Do rondla wsypać daktyle, zalać wrzątkiem i postawić na małym ogniu. Gotować przez 15 minut lub do chwili, gdy będą miękkie. Odcedzić. Przełożyć do miksera, zmiksować, aż powstanie gładka masa.
W dużej misce utrzeć jaja z masłem. Wbijać po jednym jaju, cały czas ucierając. Wlać masę daktylową, wymieszać. Przesiać mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną, dokładnie wymieszać.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wyłożyć pergaminem. Wlać ciasto, piec 60 minut w temperaturze 165°C.
W tym czasie przygotować sos. Do rondla o grubym dnie wlać połowę śmietany, dodać cukier i masło. Doprowadzić do wrzenia, cały czas mieszając. Gdy sos będzie złocisty, wlać resztę śmietany, wsypać połowę orzechów. Upieczone ciasto wyłożyć na paterę. Polać gorącym sosem, posypać resztą orzechów. Podawać ze śmietaną.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE