17.wołowina duszona z warzywami i ziołowymi kluseczkami

17.wołowina duszona z warzywami i ziołowymi kluseczkami
Oceń przepis:
24 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.17)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:



Składniki dania głównego
1 kg wołowiny pokrojonej w 5 cm kawałki
przyprawiona mąką do obsypania mięsa
2 łyżki stołowe oleju roślinnego lub tłuszczu spod pieczeni wołowej
175g wędzonego boczku pokrojonego w kostkę
2 drobno posiekane łodygi selera naciowego
1 drobno posiekana, duża cebula
2 drobno posiekane ząbki czosnku
2 gałązki tymianku
2 łyżki stołowe galaretki z czerwonych porzeczek
275 ml czerwonego wina
500 ml wywaru z dziczyzny lub wołowego
150 ml porto
1 łyżka stołowa sosu worcestershire
12 suszonych śliwek
55g suszonych wiśni
55g suszonych żurawin
225g kasztanów jadalnych, ugotowanych i obranych
115g małych pieczarek
2 liście laurowe
skórka starta z pomarańczy z uprawy ekologicznej
1 łyżka stołowa przecieru pomidorowego
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Składniki kluseczek
250g mąki plus mąka do podsypania
1 łyżeczka soli
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki stołowe oliwy
4 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki plus do przybrania
4 łyżki stołowe posiekanego szczypiorku
150 ml mleka

do podania: młode ziemniaki i gotowana, czerwona kapusta.

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 140 stopni. Obtoczyć mięso w mące z przyprawami. W żaroodpornej brytfannie rozgrzać olej lub tłuszcz spod pieczeni. Przysmażyć mięso, aż będzie brązowe. Dodać boczek, seler, cebulę, czosnek i tymianek. Smażyć 6-8 minut tak, żeby nie zbrązowiały. Dodać galaretkę, wlać wino, wywar, porto i sos. Dorzucić suszone owoce, kasztany, pieczarki, liście laurowe, skórkę startą z pomarańczy i przecier pomidorowy. Powoli doprowadzić do wrzenia. Przykryć. Dusić w piekarniku 2-2,5 godziny, aż mięso będzie miękkie. Po 1,5-2 godzin powiększyć temperaturę do 180°C.

Przygotowanie kluseczek
Do dużej miski przesiać mąkę, sól i proszek do pieczenia. Pośrodku zrobić wgłębienie, wlać oliwę, wsypać zioła, wlać mleko i widelcem wymieszać, aż powstanie miękkie ciasto. Wyłożyć na oprószoną mąką stolnicę i wyrobić. Podzielić i zrobić 16 kluseczek wielkości łyżeczki. Ułożyć na wierzchu mięsa w sosie, przykryć i wstawić do piekarnika o podwyższonej temperaturze. Trzymać co najmniej 35-40 minut, aż kluseczki wyrosną i będą złocistobrązowe. Wyjąć brytfannę z piekarnika, zostawić na 5 minut. Zdjąć tłuszcz z wierzchu. Doprawić do smaku, dodać natkę, wymieszać. Podawać z młodymi ziemniakami i gotowaną, czerwoną kapustą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE