16.tarta z canterbury

16.tarta z canterbury
Oceń przepis:
22 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
10

Przepis

Składniki ciasta
100g masła pokrojonego w kostkę
200g mąki
25 g przesianego cukru pudru
1 rozkłócone jajo

Składniki farszu
4 jaja
200g cukru
sok i starta skórka z 2 cytryn
100g roztopionego masła
2 duże, obrane jabłka bramley (o wadze ok. 350g)
2 jabłka deserowe obrane i pokrojone w cienkie plasterki
25 g brązowego cukru demerara

Przygotowanie ciasta
Rozetrzeć opuszkami masło z mąką i cukrem pudrem na zacierki. Dolać rozkłócone jajo, zagnieść ciasto. Można to zrobić w robocie kuchennym. Schłodzić przez 30 minut w lodówce. Rozwałkować na stolnicy oprószonej mąką. Wyłożyć ciastem okrągłą formę do tart o średnicy 28 cm. Zrobić krawędź wokół brzegu. Schładzać kolejne 30 minut. W tym czasie przygotować farsz.


Przygotowanie farszu
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. W dużej misce ubić jaja z cukrem, skórką i sokiem z cytryn. Wlać letnie, roztopione masło. Wymieszać. Do masy zetrzeć jabłka bramley na tarce o dużych otworach. Dokładnie wymieszać. Wyjąć ciasto z lodówki, wylać masę. Wyrównać wierzch łyżką, ułożyć koncentrycznie plasterki jabłek deserowych tak, żeby na siebie zachodziły. Posypać cukrem. Położyć na grubej blasze do pieczenia i piec w piekarniku 40-50 minut, aż środek nie ugnie się pod dotknięciem, a jabłka będą brązowawe. Podawać

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE