16.kotlety schabowe Á la cacciatore

16.kotlety schabowe Á la cacciatore
Oceń przepis:
9 ocen Średnia ocena: 4.10
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przygotowanie:


Składniki
4 łodygi selera naciowego, umyte i pokrojone na kawałki
3 duże marchewki, obrane i pokrojone na kawałki
1 duża cebula, obrana i posiekana
10 łyżek stołowych włoskiej oliwy z pierwszego tłoczenia
4 liście laurowe
4 gałązki rozmarynu
4 duże kotlety schabowe
1 kieliszek czerwonego wina
4 puszki włoskich pomidorów gatunku plum z sosem
2 duże cukinie pokrojone na kawałki
4 łyżki stołowe kremówki
sól i świeżo zmielony, czarny pieprz do smaku
4 duże, obgotowane ziemniaki

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 160 stopni. W dużej brytfannie smażyć przez 1 minutę seler, marchew i cebulę na 6 łyżkach stołowych oliwy. Dorzucić liść laurowy, 2 gałązki rozmarynu i kotlety schabowe. Smażyć przez kolejną minutę. Wlać wino, smażyć 2 minuty, żeby alkohol odparował. Dodać pomidory z puszki, cukinię i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem do smaku, dokładnie wymieszać. Przykryć pokrywką, piec w piekarniku 1,5 godziny. W tym czasie pokroić ziemniaki na plastry 1 cm grubości i smażyć na pozostałej oliwie z resztą rozmarynu. Gdy ziemniaki będą chrupkie, odlać nadmiar oliwy. Podać z mięsem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE