16.chłodnik błyskawiczny

16.chłodnik błyskawiczny
Oceń przepis:
16 ocen Średnia ocena: 4.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.16)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Zupy
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki
350g ugotowanych, obranych i pokrojonych buraków
1 starta cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
750g chudego, gęstego jogurtu
½ łyżeczki soli selerowej
1 łyżka stołowa octu z cydru
½ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
do 300 ml wywaru drobiowego lub mleka
4 drobno posiekane dymki

Przygotowanie
W robocie kuchennym zmiksować buraki, cebulę, chrzan, jogurt, sól selerową, ocet i czarny pieprz. Gdy płyn osiągnie pożądaną konsystencję, rozrzedzić go wywarem drobiowym lub mlekiem.
Można podawać na zimno lub na ciepło. Wtedy należy podgrzać na małym ogniu nie doprowadzając do wrzenia. Doprawić do smaku. Wylać na talerze, posypać posiekaną dymką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE