15.ziemniaki shakuti z pastą kokosową

15.ziemniaki shakuti z pastą kokosową
Oceń przepis:
2 oceny Średnia ocena: 2.50
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.15)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie
Ilość osób:
4

Przygotowanie:

Składniki pasty
2 łyżeczki oleju roślinnego
3 goździki
½ laski cynamonu
2 łyżeczki maku
½ łyżeczki ziaren czarnego pieprzu
4 suszone, czerwone chilli lub 1 łyżeczka sproszkowanego chilli
75g wiórków kokosowych
4 ząbki czosnku
2 średnie cebule

Składniki curry
4 łyżeczki oleju roślinnego
4 duże ziemniaki pokrojone w 0,5 cm kostkę
1 puszka posiekanych pomidorów
200g gotowanego, zielonego groszku
1 łyżeczka soli

Przygotowanie pasty
Na patelni rozgrzać olej, przez 1 minutę smażyć goździki, cynamon, mak, pieprz i papryczki chilli.
Na drugiej, suchej patelni uprażyć wiórki na złotobrązowo. Do miksera wrzucić usmażone przyprawy, wiórki, czosnek i cebulę. Zmiksować na pastę. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ziemniaki, przykryć i smażyć 2 minuty. Dodać pastę, pomidory, groszek i sól. Wymieszać, przykryć i dusić 10 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Podawać gorące z grubymi kromkami tostowanego chleba.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE