11.sernik pieczony, podany z bitą śmietaną i owocami

11.sernik pieczony, podany z bitą śmietaną i owocami
Oceń przepis:
21 ocen Średnia ocena: 3.80
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
10

Przepis

Składniki ciasta
75g herbatników digestive
40g masła
25g brązowego cukru demerara

Składniki farszu
50g miękkiego masła
175 g cukru
450g półtłustego sera białego
25g mąki
sok i skórka starta z 1 cytryny
3 jaja
150 ml lekko ubitej kremówki

Składniki wierzchu
150 ml bitej śmietany
450g mieszkanki owoców (jagody, maliny, czerwone porzeczki) lub opakowanie mrożonych owoców
cukier puder (dowolnie)

Przygotowanie
Posmarować cienko tłuszczem tortownicę o średnicy 23 cm. Wyłożyć dookoła boku długim paskiem pergaminu. Na dno położyć okrąg z pergaminu. Rozgrzać piekarnik do 160 stopni.
Wsypać herbatniki do torebki plastikowej, rozgnieść wałkiem. Roztopić masło na patelni, dodać herbatniki i brązowy cukier. Wymieszać dokładnie, przesypać do tortownicy. Docisnąć metalową łyżką. Pozostawić w chłodnym miejscu. W tym czasie przygotować farsz. Do dużej miski wrzucić masło, cukier, ser, mąkę, skórkę i sok z cytryny oraz żółtka. Ubić na gładką masę. Dodać bitą śmietanę, i wymieszać ostrożnie plastikową łopatką lub metalową łyżką. Elektrycznym mikserem ręcznym ubić sztywną pianę z białek. Przełożyć do masy i wymieszać ostrożnie. Przelać masę na spód, wyrównać wierzch plastikową łopatką. Piec w rozgrzanym piekarniku 1 - 1 ¼ godziny, aż się zetnie. Wyłączyć piekarnik i pozostawić sernik na godzinę. Płaskim nożem przeciągnąć wzdłuż brzegu, następnie otworzyć tortownicę. Zdjąć pergamin i położyć ciasto na paterze. Zagłębienie w środku ciasta wypełnić bitą śmietaną. Posypać owocami i cukrem pudrem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE