11.cytrynowy sernik na zimno

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.11)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Kuchnia świata:
Kuchnia międzynarodowa
Ilość osób:
8

Przepis

Składniki ciasta
10 herbatników digestive
50g roztopionego masła
25g brązowego cukru demerara

Składniki farszu
150 ml śmietany 18%
jedna puszka mleka skondensowanego o pojemności 387g
175 chudego, białego sera
skórką i sok z 3 dużych cytryn

Składniki wierzchu
150 ml ubitej śmietany
ubite białko
cukier
winogrona i miechunka

Przygotowanie
Wymieszać herbatniki, masło i cukier. Wyspać do tortownicy o średnicy 23 cm, docisnąć. Zostawić, aby masa stwardniała.
Przygotować farsz: wymieszać śmietanę, mleko skondensowane, ser i skórkę z cytryny. Stopniowo wlewać sok z cytryny, ubijając, aż masa zgęstnieje. Przelać do tortownicy i zostawić w lodówce 3-4 godziny lub na całą noc. Przybrać bitą śmietaną i owcami. Należy je zanurzyć w ubitym białku i cukrze, następnie zostawić do wysuszenia.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE