10.kurczak suahili i sałatka z papai

10.kurczak suahili i sałatka z papai
Oceń przepis:
10 ocen Średnia ocena: 3.50
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.10)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia afrykańska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki
piersi kurczaka pokrojone w 3 długie paski

Składniki suchej marynaty
1 łyżeczka rozgniecionych ziaren czarnego pieprzu
szczypta pieprzu kajeńskiego
1 łyżeczka zmielonego cynamonu
1 łyżeczka zmielonego imbiru
1 łyżeczka chilli
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka ziaren kolendry
1 łyżeczka zmielonego kminu rzymskiego

Składniki sosu suahili
sok z 1 limonki
2 łyżki stołowe oliwy
1 łodyga trawy cytrynowej
2,5 cm posiekanego, świeżego imbiru
2 duże, rozgniecione ząbki czosnku
2 drobno posiekane szalotki
1 łyżeczka przyprawy garam masala
1 łyżeczka zmielonej kurkumy
400 ml mleka kokosowego
1 puszka posiekanych pomidorów
1 łyżka stołowa liści kolendry

Składniki sałatki
1 papaja, obrana i pokrojona wzdłuż
1 obrana czerwona cebula, pokrojona w plasterki
sok z 1 limonki
oliwa
nieco słodkiego sosu chilli
ryż do podania

Przygotowanie
Pokroić piersi kurczaka w długie paski, skropić sokiem z limonki i pozostawić na kilka minut.
Zmielić suche składniki marynaty, wetrzeć w płaty mięsa. Usmażyć po obu stronach po 5 minut na patelni żeberkowej, aż będą złociste.
Przygotować sos suahili. Na patelnię o grubym dnie wrzucić trawę cytrynową, imbir, czosnek, szalotki, chilli, garam masalę i kurkumę. Smażyć, aż szalotki zmiękną. Wlać mleko kokosowe i pomidory, doprawić i gotować na małym ogniu 5 minut. Wymieszać plastry papai i plasterki cebuli. Wymieszać sok z limonki, oliwę i sos z chilli, aby powstał dressing. Ułożyć kawałki mięsa, polać sosem, obok położyć sałatkę. Przybrać liśćmi kolendry.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE