09.żeberka pięć smaków

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia chińska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki dania głównego
750 g żeberek wieprzowych
600 ml oleju z orzechów arachidowych

Składniki marynaty
1 łyżka stołowa wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry
1 łyżka stołowa jasnego sosu sojowego
1 łyżka stołowa chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru
2 łyżeczki oleju sezamowego
1 łyżka stołowa mąki kukurydzianej

Składniki sosu
2 łyżki stołowe drobno posiekanego czosnku
2 łyżeczki przyprawy pięć smaków
3 łyżki stołowe drobno posiekanej dymki
3 łyżki stołowe cukru kryształu
3 łyżki stołowe wina ryżowego shaoxing lub wytrawnej sherry
150 ml wywaru drobiowego
1 ½ łyżki stołowej jasnego sosu sojowego
2 łyżki stołowe suszonej, zmielonej skórki pomarańczowej
85 ml chińskiego, czarnego octu z ryżu lub cydru

Przygotowanie
Poprosić rzeźnika, żeby podzielił żeberka na kawałki 7,5 cm długości. Można to zrobić samemu ostrym tasakiem, który przecina kości. Wymieszać składniki marynaty w misce i marynować żeberka 25 minut w temperaturze pokojowej. Wyjąć łyżką cedzakową. Rozgrzać olej we frytkownicy lub woku. Gdy jest bardzo gorący i lekko dymi, smażyć porcjami żeberka na brązowo. Każdą porcję osuszyć na papierowych ręcznikach kuchennych. (Olej należy wystudzić i przecedzić przez papierowy filtr, jeżeli chcemy go użyć ponownie do smażenia wieprzowiny.) Składniki sosu umieścić w czystym woku lub na patelni. Doprowadzić do wrzenia i zmniejszyć płomień. Dodać żeberka, przykryć i dusić na małym ogniu przez 40 minut, mieszając od czasu do czasu. W razie potrzeby dolać nieco wody, aby mięso nie wyschło. Zdjąć z wierzchu tłuszcz, przełożyć na ogrzany półmisek i natychmiast podawać.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE