09.zapiekanka z kukurydzy

09.zapiekanka z kukurydzy
Oceń przepis:
1 ocena Średnia ocena: 3.00
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania wegetariańskie, Zapiekanki
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki
15 g masła
½ drobno posiekanej cebuli
1 drobno posiekany ząbek czosnku
1 łyżeczka liści tymianku
½ drobno posiekanej, zielonej papryki
2 drobno posiekane, zielone chilli
ziarna kukurydzy z 3 kolb
2 łyżki stołowe mąki
150 ml mleka
3 jaja
300 ml kremówki
1 łyżeczka soli
¼ łyżeczki świeżo zmielonego, czarnego pieprzu
¼ łyżeczki świeżo zmielonej gałki muszkatołowej
szczypta pieprzu kajeńskiego
2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki
1 łyżka stołowa posiekanego szczypiorku
55 g świeżo zmielonego parmezanu
55 g świeżo zmielonego gruyere

Przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 180 stopni. Na patelni rozgrzać masło, wrzucić cebulę, czosnek, tymianek, paprykę i chilli. Smażyć na średnim ogniu 8 minut. Dorzucić połowę kukurydzy i smażyć 10 minut. Odstawić. Resztę kukurydzy wsypać do robota kuchennego, dodać mąkę, mleko i jaja. Zmiksować na gładką masę. Odstawić. Do kukurydzy na patelni dodać śmietanę, sól, pieprz, gałkę muszkatołową i pieprz kajeński. Dodać puree z kukurydzy, zioła i oba sery, wymieszać. Przelać masę do wysmarowanej tłuszczem formy do sufletów o pojemności 1,7 l. Umieścić w kąpieli wodnej i piec przez około godzinę, aż masa się zetnie. Pozostawić zapiekankę na 10 minut, następnie podać. Można serwować na zimno z mięsem i sałatką.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE