09.bożonarodzeniowy sos żurawinowy

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.9)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sosy, kremy, pasty
Kuchnia świata:
Kuchnia Ameryki Północnej, Kuchnia brytyjska
Ilość osób:
6

Przepis

Składniki
450 g świeżych żurawin
300 ml porto ruby
115g cukru
125 soku pomarańczowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1 łyżeczka mielonej gorczycy
1 łyżeczka soku z cytryny
szczypta zmielonych goździków
75g rodzynków sułtańskich
55g płatków migdałowych
1 łyżka stołowa skórki startej z pomarańczy
1 łyżeczka skórki startej z cytryny
sól

Przygotowanie
Do rondla wrzucić żurawiny i cukier, wlać porto i sok pomarańczowy. Gotować kilka minut na średnim ogniu, aż owoce zaczną pękać. Wymieszać mąkę, gorczycę, sok cytrynowy i goździki z wodą na gładką masę, dodać do owoców, wymieszać. Dorzucić bakalie, skórkę pomarańczową i cytrynową. Gotować 5 minut, doprawić i schłodzić. Podawać z bożonarodzeniowym indykiem.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE