07.tajskie zielone curry z kurczaka

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia tajska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki
220 g podudzi kurczaka pokrojonych w plasterki
garść świeżej bazylii
3 czerwone chilli pokrojone w cienkie plasterki
2 ½ łyżki stołowej sosu rybnego
250 ml gęstego mleka kokosowego
3 listki młodej limonki kafir
8 młodych kolb kukurydzy (dowolnie)
625 ml mleka kokosowego

Składniki zielonej pasty curry
duża szczypta soli
12 ziaren białego pieprzu
¾ łyżeczki ziaren kolendry
¼ łyżeczki ziaren kminu rzymskiego
1 ½ łyżeczki prażonej pasty krewetkowej (dowolnie)
4 łyżki stołowe chilli bird’s eye
1 łyżka stołowa galangalu
1 łyżka stołowa skórki z limonek kafir lub zwykłych limonek
2 łyżki stołowe posiekanej trawy cytrynowej
2 łyżki stołowe umytych korzeni lub łodyg kolendry
3 łyżki stołowe szalotek
1 łyżeczka kurkumy
2 łyżki stołowe posiekanego czosnku

Przygotowanie
Uprażyć na suchej patelni sól, ziarna białego pieprzu, kolendry i kminu rzymskiego, potem zmiksować w młynku. Dodać pozostałe składniki pasty i zmiksować. Na patelnię wylać zagęszczone mleko kokosowe, zagotować, aż się zwarzy. Dodać 3 łyżki stołowe pasty. Uważać, żeby sos nie był za ostry. Smażyć, mieszając. Można nieco dosłodzić. Dodać mięso, smażyć mieszając. Wlać mleko kokosowe i sos rybny. Gotować. Gdy mięso będzie miękkie, zmniejszyć ogień i gotować 5 minut. Przybrać liśćmi limonki, papryczkami chilli i liśćmi bazylii.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE