07.kotlety schabowe pieczone z cytryną, podane z sałatką z oberżyny i ziemniaków na ciepło

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.7)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Dania mięsne
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
2

Przepis

Składniki sosu do sałatki
2 łyżeczki ziaren kopru włoskiego
1 fenkuł
2 drobno posiekane jabłka koksy
12 drobno posiekanych liści szałwii
sok i miąższ 1 cytryny
8 łyżek stołowych oliwy
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

2 kotlety schabowe

Dodatki do pieczonych cytryn
2 cytryny okrojone w ćwiartki
2 łyżeczki brązowego cukru demerara
szczypta soli
2 łyżeczki oliwy

Składniki sałatki z oberżyny i ziemniaków
2 pokrojone oberżyny
2 pokrojone w kostkę ziemniaki czerwone lub gatunku Maris Piper
2 czerwone cebule
2 małe pęczki bazylii
2 czerwone chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki stołowe octu z czerwone wina
8 łyżek stołowych oliwy
8 pomidorków koktajlowych
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Przygotowanie
Zmielić ziarna kopru, dodać drobno posiekany fenkuł, jabłka, szałwię, cytrynę i sok z cytryny. Wymieszać, wlać oliwę, dosypać sól i świeżo zmielony, czarny pieprz. Rozgrzać oliwę, wrzucić kawałki oberżyny. Smażyć na małym ogniu 4 minuty. Do garnka z wrzącą wodą wrzucić ziemniaki w kostkach, gotować 8 minut do miękkości, odcedzić. Do oberżyny dodać chilli, czosnek i cebulę, smażyć 3 minuty, zdjąć z ognia. Do miski wrzucić gorące ziemniaki, dodać ocet, oliwę, bazylię i rozgniecione pomidorki. Wrzucić oberżynę z sosem ze smażenia. Wymieszać. Obsmażyć kotlety na patelni żeberkowej. Piec w temperaturze 180 stopni przez 10 minut z cytrynami. Podawać z gorącą sałatką i salsą.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE