06.włoskie klopsiki

06.włoskie klopsiki
Oceń przepis:
26 ocen Średnia ocena: 3.90
Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.6)
Trudność:
trudne
Rodzaj dania:
Dania mięsne, Makarony, kluski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Ilość osób:
4

Przepis

Składniki klopsików
2 łyżki stołowe oliwy z pierwszego tłoczenia
3 łyżki stołowe wody
500 g zmielonej, chudej wołowiny
2 drobno posiekane ząbki czosnku
garść bardzo drobno posiekanej natki pietruszki
sól
świeżo zmielony, czarny pieprz

Do podania
400 g świeżego lub suchego makaronu tagliolini albo tagliatelle (ugotowanego)
20 pomidorków koktajlowych, pozbawionych nasion i pokrojonych w plasterki
garść natki pietruszki

Przygotowanie
Aby przyrządzić klopsiki, należy wymieszać mięso, czosnek, natkę, połowę oliwy, sól i pieprz. Najłatwiej zrobić to rękami. Gdy składniki są dokładnie wymieszane, uformować 40 kulek.
Napełnić garnek do połowy wodą, postawić na ogniu i doprowadzić do wrzenia. Przykryć talerzem o średnicy garnka lub niewiele większej. Wlać połowę oliwy i wodę. Gdy woda zacznie wrzeć, zmniejszyć ogień, żeby dalej się gotowała na małym ogniu. Ułożyć klopsiki na talerzu, przykryć obróconym, głębokim talerzem lub szklaną miską, żeby było je widać. Gotować klopsiki na parze 30 minut. W połowie gotowania przewrócić mięso. Gdy będzie miękkie, zdjąć z talerza, wlać sos na patelnię. Dodać ugotowany makaron, pomidorki i natkę. Wymieszać, podrzucając. Podawać z klopsikami.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE