03.babeczki z pastą z marakui

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.3)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Ciasta i ciasteczka
Ilość osób:
8
Czas przygotowania:
40 minut

Przepis

Na babeczki
1 łyżka cukru pudru
310g mąki
1½ łyżki proszku do pieczenia
szczypta soli
250ml mleka
30g masła, roztopionego

Na pastę z marakui
2 jajka
125ml miąższu z marakui
80g drobnego cukru
60g masła, miękkiego

Przygotowanie,/b>
Zacznij od babeczek. Rozgrzej piekarnik do 220C. Przesiej cukier puder, mąkę i proszek do pieczenia do miski, dodaj sól, mleko i masło i wyrób ciasto. Rozwałkuj je na grubość 3cm, następnie szklanką wytnij koła o średnicy jakiś 5cm. Przełóż je na natłuszczoną blachę do pieczenia. Piecz przez 8-10 minut, aż nabiorą złotego koloru. Teraz pasta z marakui. Wymieszaj jajka, miąższ z marakui i cukier w misce, następnie postaw ją nad garnkiem z gotującą się wodą. Energicznie mieszaj drewnianą łyżką przez 8 minut, aż masa zgęstnieje, potem zdejmij miskę z garnka i dodaj masła. Wymieszaj i odstaw, żeby ostygło. Podawaj z ciepłymi babeczkami i bitą śmietaną.

© Bill Granger

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE