01.Stir-fry all'italiana

Seria kulinarna:
Sobota w kuchni (odc.1)
Trudność:
łatwe
Rodzaj dania:
Sałatki, sałaty i surówki, Przekąski
Kuchnia świata:
Kuchnia włoska
Czas przygotowania:
1 godzina

Przepis

Składniki
2 duże marchewki, pokrojone na ½cm półplasterki
2 łodygi selera naciowego, pokrojone na ½cm półplasterki
2 główki kopru włoskiego, cienko pokrojone
400 g włoskich pomidorków koktajlowych z puszki, odsączonych
500 g dużych krewetek, obranych i surowych
garść natki pietruszki, posiekanej
¼ kieliszka białego wina
4 łyżki włoskiej oliwy z oliwek
2 łyżki oliwy z oliwek aromatyzowanej chilli
400 g rukoli
150g/5oz domowych crostini (grzanek)
sól do smaku

Przygotowanie
Rozgrzej oliwę w dużym woku. Włóż wszystkie warzywa i delikatnie smaż przez około 2 minuty. Dodaj oliwę chilli i krewetki, dopraw szczyptą soli. Dolej białego wina i smaż przez chwilę. Dodaj pomidorki koktajlowe, dopraw solą, posyp natką i zdejmij z ognia. Wmieszaj grzanki i podawaj od razu z sałatą z rukoli.

 

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE