Czy na pewno umiesz gotować? 5

przepisy prowadzącego

 

prowadzący Kuchni+

Miguel Maestre

Szef kuchni, restaurator i gospodarz kilku popularnych programów kulinarnych. Urodził się w 1979 roku w Murcji, w Hiszpanii, a od wielu lat mieszka w Australii.

W wieku 21 lat Miguel wyjechał do Szkocji, gdzie uczył się angielskiego i gotowania, pracował m.in. w restauracji Indigo Yard w Edynburgu. Na krótko wrócił do Hiszpanii, po czym wyemigrował do Australii i zamieszkał w Sydney. Szybko odnalazł się w nowym miejscu i znalazł pracę jako kucharz, kolejno w kilku cieszących się uznaniem lokalach: Bather's Pavilion, Bel Mondo, Cru i Minus 5. W wieku 27 został szefem kuchni w Number One Wine Bar, należącym do Tony'ego Bilsona, jednego z najbardziej renomowanych australijskich kucharzy i restauratorów. Kolejną, ważną postacią ze świata kulinariów, którą Maestre miał okazję poznać w tym czasie, był Ferran Adria, szef słynnej restauracji elBulli, przez lata uznawanej za najlepszą na świecie. Pod wpływem Adrii, Maestre otworzył największą hiszpańską restaurację w Sydney - El Toro Loco. Szefował tamtejszej kuchni do 2010 roku.

W 2009 roku Miguel rozpoczął swoją przygodę z telewizją, jako współprowadzący serii kulinarnej "Męski weekend". W tym samym roku dostał też własny program - "Tropikalna kuchnia Miguela". Następnie wystąpił w "Ready, Steady, Cook" i "MasterChef Australia". W latach 2014-2015 zrealizował dwa sezony "Miguel zaprasza na uczt". Wydał dwie książki kucharskie - "Miguel's Tapas" i "Spanish Cooking".

Programy:
Męski weekend
Miguel zaprasza na ucztę
Miguel zaprasza na ucztę 2
Tropikalna kuchnia Miguela