Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Kulinarna mądrość Julii Child


(Julia Child's kitchen wisdom), film dokumentalny, USA, 2000

Luty 1963 roku. Julia Child, w premierowym odcinku programu "The French Chef", pokazuje publiczności, jak przygotować boeuf Bourguignon. Dla Amerykanów, przyzwyczajonych do puszek z fasolą i mrożonek jest to coś zupełnie nowatorskiego. Po 30 minutach programu, debiutująca kucharka wywołuje jedzeniową rewolucję.

Film opowiada o 37 latach jej kariery telewizyjnej. W tym czasie Julia nakręciła ponad 800 odcinków różnych programów kulinarnych, otrzymała 4 nagrody Emmy i napisała 11 książek kucharskich. Film składa się z wypowiedzi Julii, z fragmentów jej programów oraz z opowieści jej przyjaciół - m.in. Marthy Stewart, Alice Waters i Jacquesa Pepina. Niesamowite wrażenie robią czarno-białe wstawki z najstarszych programów Julii. Autorka opowiada, jak zdumiona była faktem, że francuskie potrawy, które przygotowywała na wizji były tak egzotyczne dla jej rodaków. Ameryka lat 60-tych była po prostu zmęczona kulinarną nudą. Przepisy Julii przyniosły powiew świeżości. Zresztą cała jej postawa była czymś nowatorskim. Dla Julii gotowanie nie było bowiem sprawą życia i śmierci. Miało być źródłem przyjemności płynącej zarówno z przygotowywania potraw, jak i z ich konsumowania. Poza tym, jej programy miały charakter rozrywkowy. Julia znana była z niesamowitego poczucia humoru, czym zjednała sobie rzesze fanów. Zawsze naturalna, uśmiechnięta i gotowa, by dzielić się swoją kulinarną mądrością.

Julia Child - jedna z większych osobowości telewizyjnych Ameryki. Żyła w latach 1912-2004. W czasie wojny pracowała dla Czerwonego Krzyża. Tajniki gotowania zgłębiała w legendarnej szkole Le Cordon Blu w Paryżu. Następnie uczyła się u Maxa Bugnarda i innych znakomitych szefów kuchni. W telewizji zaistniała w 1963 roku. Jej pierwszy program kulinarny - "The French Chef" poświęcony był kuchni francuskiej. W kolejnych seriach - "Julia Child & company" i "Dinner at Julia" autorka prezentowała przepisy kuchni - jak na owe czasy - nowoczesnej. Julia była także gospodynią programów "In Julia's Kitchen with Master Chefs" oraz "Baking with Julia", które jako pierwsze programy kulinarne w historii otrzymały nagrodę Emmy. Julia napisała także wiele książek kucharskich, w tym przełomową "Mastering the Art. Of French Cooking".

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA