Przepisy na Karnawał

program tv >>

Julie gotuje

Julie cuisine

seria poradnikowa, Francja, 2005-2006, 195 x 2 min

Prowadzący: Julie Andrieu

pozycja w rankingu: 108

suma głosów: 19

średnia głosów: 1,58

"Julie gotuje" to seria dla wszystkich amatorów jedzenia, które różni się nieco od zwyczajnych, nudnych codziennych obiadów, ale nie wymaga spędzania w kuchni całego dnia. W ciągu 2 minut programu gospodyni przygotowuje przed kamerą nowoczesne, szybkie i pomysłowe potrawy. W trakcie gotowania Julie zdradza mnóstwo wskazówek i trików ułatwiających pracę w kuchni. Przekonuje widzów, że przysmaki w rodzaju tarty z rabarbarem wcale nie są takie trudne do przygotowania.

Jej potrawy wbrew pozorom nie wymagają wielu składników i dużych umiejętności, a jedynie dobrych chęci i mnóstwa wyobraźni. Sympatyczna Francuzka szuka inspiracji w kuchniach z całego świata, dbając jednocześnie o to, żeby to, co przygotuje, było nie tylko smaczne, ale też zdrowe i nietuczące. Pomaga także uporać się z lodówkowymi pozostałościami, małymi niejadkami i innymi kuchennymi wyzwaniami.

Julie Andrieu błyskawicznie podbiła serca francuskich telewidzów, a popularność, jaką zdobyła, zaskoczyła samych twórców programu. Szybko wydano kilka serii DVD z przepisami i wskazówkami, a w księgarniach pojawiły się książki sygnowane nazwiskiem gospodyni programu. Julie zyskała też sympatię i uznanie krytyków, trafiając na pierwsze strony najbardziej poczytnych i wpływowych francuskich magazynów.

gospodyni programu: Julie Andrieu

ostatnie komentarze >>

lapin

postów: 8

07.03.2013 19:55

Upadek Forum odzwierciedla upadek stacji, tu pozostały same reklamy i narzekania, tam - reklamy i powtórki. Ciekawe, kiedy reklamodawcy zorientują się, że program stracił widzów. A było tak pięknie! Niedobitkom polecam lekturę tego tematu. Mimo zachwytów i próśb o inne programy Julie, które są wciąż produkowane i emitowane w TV we Francji, Kuchnia plus- wbrew swej nowej nazwie- poszła w nowe reklamy i stare wyleniałe polskie produkcje."Chytry dwa razy traci" - polecam tę dewizę kierownictwu stacji.

Gonzo

postów: 103

07.04.2012 19:16

Nie wiem, czy to z dnia 23.05, ale mam taki przepis: (ODC.060) OLBRZYMIA FINANSJERKA PISTACJOWA
ilość osób: 6
czas przygotowania: 55 minut
trudność: łatwe

Składniki
70 sproszkowanych migdałów
70 g mąki
70 g zmielonych orzeszków pistacjowych
6 białek jajka
120 g ciemnego cukru
1 łyżka wody z kwiatów pomarańczy
120 g roztopionego masła

Przygotowanie
Rozgrzejcie piekarnik do 150ºC. Wymieszajcie w misce sproszkowane migdały, zmielone orzeszki pistacjowe, mąkę i cukier. Mieszajcie trzepaczką, dopóki nie znikną grudki. W innej misce ubijcie lekko białka jajek. Dodajcie roztopione (przez minutę w mikrofalówce) masło i wodę z kwiatów pomarańczy. Wymieszajcie wszystko. Przelejcie to do formy do pieczenia. Włóżcie do piekarnika i zostawcie w nim na 50 minut. Wyciągnijcie z formy i podawajcie, jak wystygnie.

© Julie Andrieu

bastek.zgierz

postów: 2

06.04.2012 22:41

Gusi78 napisała 23.05.2008 20:47:
witam,
bardzo zalezy mi na przepisie finansierki z dnia 23-05
dziekuje i czekam z wywieszonym jezorem
wydaje mi się, że ten przepis został załączony na stronie, ale nie mogę go odnaleźć
czy ktoś ma go spisanego może?

babcia

postów: 23

15.11.2010 23:04

Szanowni Państwo
Jestem ogromnie zobowiązana za wszystkie informacje w kwestii żelatyny .Sprawdzę je oczywiście w kolejnych próbach jako że od czasu mojej krótkiej wizyty w Indiach jestem fanką mleka kokosowego .Mam jednak jeszcze jedna prośbę .Nie zanotowałam proporcji mleka kokosowego do słodzonego mleka skondensowanego i galaretka wyszła mi za słodka i za twarda .W przepisach ,,Julie gotuje,, niestety nie ma przepisu na tą galaretkę .Będę wdzięczna jeżeli ktoś z Państwa mi to udostępni .
Łączę pozdrowienia

Hestia Q-34

postów: 419

15.11.2010 20:09

Sprawdzilam jak sie ma lyzeczka do listka.Na opakowaniu pisze:
1 plaska lyzeczka - 5ml=1 listek, albo 100ml plynu - 1 listek.Mniej, jesli wywar miesny.
Na bardzo czubata lyzeczke wchodza dwie plaskie a`5ml lyzeczki,czyli 2 listki na czubata lyzeczke.
Babciu,moze warto zrobic probe i zobaczyc jaki bedzie rezultat.
Sama nie uzywam granulatu
Uwazam,ze autorzy przepisow w sklad ktorych wchodzi zelatyna granulowana powinni
podawac ilosc w gramach.
Pozdrawiam

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl