Przepisy na Karnawał

program tv >>

James Martin w Bretanii

James Martin's Brittany

magazyn kulinarny, Wlk. Brytania, 2008, 10 x 30 min

Prowadzący: James Martin

pozycja w rankingu: 265

suma głosów: 14

średnia głosów: 1,27

James Martin, miłośnik kuchni francuskiej, w swojej najnowszej serii wyrusza w podróż po Bretanii, którą już zna ze swoich studenckich czasów, kiedy to pracował w winiarni i restauracji w Saint-Ẻmilion. Tym razem wraca jako ekspert, który chce spróbować odmłodzić klasyczną "French cuisine" angielskim smaczkiem.

Razem ze swoim zaufanym przyjacielem, psem o imieniu Fudge, wskakują do campera i rozpoczynają wędrówkę w poszukiwaniu najlepszych produktów na lokalnych targach żywności, ciesząc się kulinarną improwizacją. W pierwszej części programu do Jamesa dołączają dwaj inni brytyjscy szefowie kuchni, którzy również podróżują po Bretanii, a są nimi "Kudłacze na motorach", znani już widzom Kuchni.tv. Każdego ranka cała trójka i pies odwiedzają bazary, kupują różne produkty (zakupy bywają czasem całkiem przypadkowe), a następnie przygotowują dania - improwizując! Zasada jest prosta - jeśli coś dobrze wygląda na straganie, trafia do garnka! Potrawy przygotowywane są w warunkach polowych, co zapewnia widzom możliwość podziwiania pięknych krajobrazów.

James Martin wychował się na farmie w hrabstwie Yorkshire, czemu zawdzięcza swoją pasję do ogrodnictwa i domowych potraw. Jego ojciec był osobą odpowiedzialną za catering na zamku Howard, gdzie James rozpoczął swoją "karierę" gdy miał 10 lat. W zamku bywała Królowa Matka, więc James może pochwalić się, że już jako młodzieniec przygotowywał posiłki dla koronowanych głów. Potem z wyróżnieniem ukończył szkołę gastronomiczną i zdobywał doświadczenie w kuchniach najlepszych restauracji zarówno w Anglii jak i w całej Europie. W 1993 roku otworzył swój hotel i kierował w nim osobiście restauracją zmieniając menu każdego dnia. Jest autorem ośmiu książek kucharskich.

Po raz pierwszy na ekranie James Martin pojawił się w 1996 roku w programie "Ready Steady Cook". Od tego czasu właściwie nie znikał z anteny: bywał częstym gościem w programie "Sobota w kuchni" prowadzonym przez Anthony'ego W. Thompsona, a w 2006 roku sam stał się gospodarzem tego programu, który zgromadził przed telewizorami ponad 2 milionową widownię. Widzowie Kuchni.tv znają już Jamesa Martina z serii "Przysmaki Jamesa Martina" oraz "Na kolacji u arystokracji", a teraz mają okazję zobaczyć go w nowych programach: "James Martin w Bretanii", "James Martin i jego ogród" i "Sobota w kuchni z Jamesem".

gospodarz programu: James Martin

www.jamesmartinchef.co.uk

ostatnie komentarze >>

jacek1f

postów: 2296

04.09.2009 20:03

rozczarowuje mnie James - Kudlaczki sie bawia a on jest sztywny. Szczegolnie w odcinku gdzie w Bretanii robi kraby bretonskie po tajsku (sic!)...

Ela LISA

postów: 1956

06.08.2009 16:21

W nowym imperium Kulinarnym,podali ciekawy przepis na ciasto piwne do krewetek, mozna w takim ciescie, zrobic tez rybe.

dżigit

postów: 1

06.08.2009 00:16

no jestem ciekaw jak ten dorsz w cieście piwnym smakuje,może już ktoś zrobił

Ela LISA

postów: 1956

05.08.2009 08:20

Szykuje sie swietny program.:-)))
Tego nie ogladalam.

snoozy

postów: 2419

04.08.2009 21:01

Masz racje.Pomyliło mi się z Morskim przewodnikiem

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl