Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

magazyn, Polska, 2012, 6 x 26'


W swoim pierwszym kulinarnym programie Tomasz Jakubiak zmienia smaki Polaków i przekonuje ich do rodzimych, sezonowych produktów. W trzeciej serii prowadzący dzieli się pomysłami na dania, do stworzenia których zainspirowała go zima.

Zimą w kuchni Tomasza nie goszczą pomidory, cukinia czy szparagi lub truskawki z drugiego końca świata. Czy przez to zimowe menu zionie kulinarną nudą? Nie! Polska przez cały rok obfituje w doskonałe produkty sezonowe - świeże, nieskalane wielokilometrowym transportem, produkowane na małą skalę. Zimą organizm szczególnie domaga się ciepła. Nie wystarcza tylko odpowiednie ubranie, należy pamiętać o pożywnych i rozgrzewających posiłkach oraz o witaminach, które wzmacniają układ odpornościowy i chronią przed infekcjami. Podstawowymi i zalecanymi produktami podczas zimowej diety są wszelkiego rodzaju mięsa oraz przede wszystkim ryby, ponieważ są one doskonałym źródłem białka oraz tłuszczów, szczególnie zdrowych tłuszczów nienasyconych. W zimowym menu znakomicie sprawdzają się także różnego rodzaju kasze, fasola, grzyby i orzechy. Tomasz Jakubiak, kulinarny globtroter, kucharz z powołania, miłośnik dobrego jedzenia zaprasza widzów w niezwykłą podróż po kraju. Jego celem jest znalezienie najlepszych lokalnych i sezonowym produktów. Kamera będzie towarzyszyć gospodarzowi programu, który podejrzy producentów żywności podczas ich codziennych zajęć. Razem z Tomaszem widzowie mają szansę zgłębić tajemnice lokalnych smaków, które będą inspiracją do stworzenia wyśmienitych dań i dowodem, że nawet zimowe posiłki mogą być kolorowe i smaczne.

Tomasz Jakubiak - kucharz i dziennikarz kulinarny, od trzech lat związany z telewizją śniadaniową. Wcześniej szef kuchni w znanych warszawskich i zielonogórskich restauracjach. Gotowaniem zafascynowany od najmłodszych lat. To jego żywioł, miłość i pasja. Jest samozwańczym Sarmatą XXI wieku. O jedzeniu potrafi opowiadać godzinami, okraszając historie właściwym sobie poczuciem humoru. Z oddaniem angażuje się w projekty edukacyjne adresowane do dzieci i młodzieży, prowadzi warsztaty i pokazy kulinarne, a także - dzięki pracy w telewizji - dużo podróżuje i poznaje kuchnie innych krajów. Według magazynu Maleman, Tomek jeszcze nieźle "namiesza" - gazeta umieściła jego nazwisko wśród 30 mężczyzn przed 30-stką, którzy zmienią świat.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA