Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

program tv >>

Jak Piotr przykazał

magazyn kulinarny, Polska, 2008, 12 x 25 min

Prowadzący: Piotr Przykaza

pozycja w rankingu: 96

suma głosów: 14

średnia głosów: 1,27

Poznaliśmy już "Restaurację Jamiego", zajrzeliśmy do "Hell's Kitchen" Gordona Ramsaya, ale wciąż nie wiemy jak wygląda rzeczywistość rodzimych restauratorów. W nowej serii "Jak Piotr Przykazał" warszawski restaurator Piotr Przykaza zaprasza widzów Kuchni.tv do swoich 6 restauracji i uchyla rąbek tajemnicy, pokazując świat, który kryje się za kuchennymi drzwiami.

Celem gospodarza programu jest pokazanie życia restauratora w Polsce, ze wszystkimi blaskami i cieniami, które składają się na każdy dzień. Widzowie będą mogli zobaczyć, czym tak naprawdę jest prowadzenie restauracji i jakim zadaniom musi podołać gastronom. Program przedstawia relacje Piotra Przykazy z jego współpracownikami i rodziną, która pomaga mu w prowadzeniu interesu. W programie znajdzie się też część typowo kulinarna. W każdym odcinku Piotr przygotuje 2 dania rodem z kuchni międzynarodowej, ale w polskiej odsłonie. Widzowie poznają tajniki oryginalnych i bardzo smacznych potraw, uzyskają wskazówki i informacje na temat istoty danej potrawy tak, by mogli samodzielnie przygotować prezentowane dania. Przykaza podzieli się z widzami doświadczeniami nabytymi w wielu zakątkach świata, a potrawy, które przygotuje, doprawi porządną dawką humoru.

"Jak Piotr Przykazał" będzie smacznym kąskiem dla wszystkich osób gotujących samodzielnie, ale również dla tych, którzy lubią odwiedzać restauracje. Wszyscy, którzy planują otwarcie restauracji lub są właścicielami restauracji, która dopiero zdobywa klientów, znajdą w programie wiele wskazówek i podpowiedzi dotyczących zarządzania zespołem i współpracy z kucharzami. Jednak, przede wszystkim, program kierowany jest do osób pragnących zgłębiać nowoczesną sztukę kulinarną, szukających inspiracji, chętnych do próbowania smaków kuchni międzynarodowej, otwartych na eksperymenty kulinarne i chcących uzyskać wiedzę, z której mogliby skorzystać we własnej kuchni.

Piotr Przykaza to warszawski restaurator, który wraz z członkami swojej rodziny prowadzi sześć restauracji w Warszawie: włoskie Bacio i Piccolo Bacio, kontynentalną Bacio di Angelo, orientalną Kwai, Bar Below z potrawami angielskimi i irlandzkimi oraz meksykańską restaurację Tortilla Factory. Piotr jest niepoprawnym optymistą pełnym energii. Jest wielbicielem kuchni międzynarodowej, wielkim smakoszem i znakomitym kucharzem - choć amatorem. Swą przygodę z gotowaniem rozpoczął już jako szesnastoletni chłopak.

gospodarz programu: Piotr Przykaza

ostatnie komentarze >>

Gazo

postów: 5

26.08.2015 19:49

Również nie przepadam za takim krytykanckim podejściem, ale to jest chyba teraz modne i się sprzedaje. Program kulinarny dzisiaj to bardziej szow niż same przepisy i ich wykonanie. TV szuka zawsze czegoś co będzie się wyróżniać jakoś.

_____________
Nowe konto Inteligo w PKO: Opinie o PKO: Konto Inteligo już bez opłat... - Poznaj opinie o nowym Inteligo w banku PKO BP.

ayven

postów: 1

22.11.2014 11:45

Witam a ja mam zupełnie inne zdanie niż większość nie cierpie programu typu Marta Stuart poza tym nie uważam aby Piotr był jakimś wywyższającym się cwaniakiem raczej sądzę że większość "jak na polaków przystało" zazdrości sukcesu,jeden skrytykował nawet że synka uczy po angielsku ,ma całkowitą racje im wcześniej tym lepiej wiem coś o tym bo mój syn uczył się od 3 roku życia i po polsku także zdążył się nauczyć ,poza tym on w programie pokazuje jak gotować w domu a nie startować do gwiazdki " Miszlę" przy czym kilka przepisów wypróbowałam np. ostrygi z sosem ,tatar ze śledzi, bruszettę z pomidorami,zupę tom ka ga, smakowicie wyszły i będę częściej korzystać z tych przepisów a teraz przygotowuje się aby zrobić kim chi mam nadzieje że mi się uda.kolejna sprawa to krytyka wygładu kucharzy ,a co wy sobie myślicie że miss polonia będzie gotować to są normalni ludzie, krytyka kuchni niewszędzie nowoczesne urządzenia to dobre gotowanie naprawdę nie wiem z kąd u ludzi taka zawiśc i tyle jadu .Pozdrawiam tych ze zdrowym rozsądkiem

eric the red

postów: 1

24.06.2013 21:45

Burak,ignorant najwyzszego lotu typowe dla polaczka ktory krytykuje wszystko i wszystkich.Cwaniaczek ktory tyral gdzies po budowach w Kanadzie a dzisiaj wielki restaurator.Tyle ma pojecia o gotowaniu co ja o odprawianiu mszy swietej.Kto puszcza taka tandete w telewizji,ale na gusta polskiego moheru to chyba wystarczy.Kuchnia tego cwaniaczka to zbior tandety z chochlami,lyzkami i brudna rekawica na scianie lol co za wypas made in poland.Jezeli chcesz zobaczyc prawdziwa kuchnie to odsylam do Marta Stewart czy chociazby Anna Olson.A nie wstretna buda z mamusia w roli glownej ktorej wyglad przypomina bazarowe.Atak w nawiasie to wara piotrus od Kanady i nie wycieraj nia swojego cwaniakowatego pyska.

MaxRedaktor

postów: 174

08.04.2013 09:41

Poważnie? To w takim razie cieszę się, że nie obejrzałem jeszcze żadnego odcinka tego programu.

jjolencja

postów: 1

08.04.2013 01:28

Panie Piotrze,byłam dumna oglądając wykonanie przez Pana RISOTTA Z OWOCAMI MORZA! Widząc w Polskich restauracjach włoskie potrawy,a ich składniki spolszczone i urozmaicone po naszemu,powinny mie tez urozmaiconą nazwę,a Pan RISOTTO robił jak prawdziwy Włoch przykazał ALE !!! do momentu jak dodał pan parmezan .....zwątpiłam..ZBESZCZEŚCIŁ PAN KUCHNIĘ WŁOSKĄ bo prawdziwy Włoch ,buongustaio nigdy przenigdy nie doda parmezanu ani do makaronu ani do ryzu z rybami,czy owocami morza!!! PARMEZAN + OWOCE MORZA LUB RYBY= KARYGODNE
SCHIFOOOOO!!!!
We Włoskich restauracjach nikt panu nie poda parmezanu do tego typu jedzenia.

Organem właściwym w sprawach audiowizualnych jest Krajowa Rada Radiofonii i Telewizji Skwer Ks. Kardynała Stefana Wyszyńskiego 9, 01-015 Warszawa tel. (22) 597-30-00; fax (22) 597-31-80 www.krrit.gov.pl