Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

(Anthony Bourdain: No Reservations), seria dokumentalna, USA, 2005, 13 x 45


Anthony Bourdain wybiera się w podróż po najbardziej intrygujących miejscach na świecie i smakuje rzeczy, których niejeden człowiek nie będzie miał okazji skosztować przez całe życie. Na trasie jego wojaży znajdą się m.in. Paryż, gdzie próbuje absyntu i Islandia, gdzie skosztuje hákarl - sfermentowanego rekina. W malezyjskiej dżungli będzie udawał Kurtza z "Jądra ciemności", a w Kalkucie nauczy się grać w krykieta.

Tony bez wahania próbuje lokalnych przysmaków i specjałów przygotowywanych w ulicznych budkach, oddając się w ręce miejscowych przewodników. Sam, jako turysta, i to jeszcze w towarzystwie operatora, nie miałby szans dotrzeć do miejsc, do których prowadzą go informatorzy. Dzięki nim sporo dowiaduje się o kulturze kraju, o ludziach i o ich zwyczajach kulinarnych, które czasami, zwłaszcza dla kogoś z tzw. zachodniego kręgu kulturowego, mogą być szokujące. Rarytasy, których spróbuje, będą nierzadko poważnym wyzwaniem dla podniebienia i żołądka. W początkowych seriach swojego programu Bourdain odwiedza m.in. Osakę, Dublin, Seul i Portland. Prowadzący poszuka nowych smaków i przygód także w Patagonii i Toskanii, a w odcinku w Connecticut gościnnie wystąpią członkowie zespołu Queens of the Stone Age.

- Całe moje życie opiera się na kontrolowaniu tego, co dzieje się w kuchni. Podróżowanie i odkrywanie nowych smaków pozwala, aby wszystko, co z tym związane, po prostu się działo. Anthony Bourdain - miłośnik podróży, smakosz i poszukiwacz przygód wyrusza w świat, by poznać smak ryzyka. Bo według niego zdrowe, przygotowywane w sterylnych warunkach potrawy są po prostu niesmaczne. Jedzenie, jak życie, musi zawierać w sobie element ryzyka.

Anthony Bourdain (ur. 1956) - absolwent CIA (Culinary Institute of America), przeszedł wszystkie szczeble kariery kucharskiej, od pomywacza do szefa kuchni w znakomitej nowojorskiej restauracji "Brasserie Les Halles". Jest autorem kryminałów oraz książek kulinarnych i "kuchennych", czyli ukazujących pracę w kuchni od kuchni (m.in. Bone in the Throat, Gone Bamboo, Typhoid Mary, Cook's Tour: In Search of the Perfect Meal, Anthony Bourdain's Les Halles Cookbook, The Nasty Bits). Książka "Kill Grill. Restauracja od kuchni" została wydana w 23 krajach i stała się światowym bestsellerem. Jego teksty publikował m.in. "New York Times", "The Times", "Observer", "Independent". Bourdain, oprócz programu "Anthony Bourdain: bez rezerwacji", znany jest też z serii "Podróż kucharza", która już gościła na antenie kuchni+.

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA