Mistrz piekarski, gospodarz kilku programów telewizyjnych o tematyce kulinarnej i autor książek kucharskich.

Urodził się w 1966 roku Wallasey, w Wielkiej Brytanii, w rodzinie piekarza. Jako młody chłopak chciał zostać rzeźbiarzem i kształcił się w tym kierunku w Wallasey School of Art, ale pod namową ojca zdecydował się kontynuować rodzinną tradycję.

Pracował jako mistrz wypieków w restauracjach kilku renomowanych hoteli, takich jak Cliveden, The Chester Grosvenor i The Dorchester. Zdobył tam reputację fachowca, który łączy najlepsze tradycje piekarskie z nowoczesnością i artyzmem. Jego wypieki zachwycały zarówno smakiem, jak i wyglądem i finezją. Następnie założył własną firmę - Paul Hollywood Artisan Bread Company, która zaopatruje w pieczywo i inne wypieki m.in. sklepy sieci Waitrose.

Przygodę z telewizją rozpoczął w 2002 roku, w Carlton Food Network. Był jurorem w trzech sezonach The Great British Bake Off i Junior Bake Off. Następnie poprowadził własny program "Chleby Paula Hollywooda" oraz "Wypieki i desery Paula Hollywooda" - oba znane widzom Kuchni+. Regularnie współpracuje też z BBC i ITV.

W 2005 ukazała się jego książka "100 Great Breads", która stała się bestsellerem i została przetłumaczona na kilka języków. Następnie wydał "How to Bake" (2012), "Pies and Puds" (2013), "Paul Hollywood's British Baking" (2014) i "The Weekend Baker" (2016). Jak dotąd żadna z jego książek nie ukazała się w języku polskim, a szkoda. Od 2013 roku Paul Hollywood ma własną kolumnie w dzienniku The Telegraph.

Więcej programów tego prowadzącego obejrzysz na Platformie CANAL+

Zamów Platformę CANAL+

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 0 zł przez 3 mies. ZAMÓW ONLINE