oglądaj również w


magazyn, Polska, 2010, 12 x 26

Program Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia - przedstawiający kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy wspaniałych artystów oraz postaci naszego życia politycznego, dowiemy się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena.

Jan i Jakub Kuroniowie: Gdy 10-15 lat temu rodzice, znajomi, nauczyciele, czy Bóg wie kto jeszcze pytali się nas, kim chcemy zostać w przyszłości? Padały różne odpowiedzi. Każdy z nas marzył o jakimś zawodzie "z dreszczykiem", o roli bohatera, bo chyba każdy nastoletni chłopak już tak ma... Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki... To było to, co nas kręciło. A kucharz? Ha! O Nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła. W tamtych czasach kucharz to kojarzył się nam raczej z obskurną stołówką lub restauracją nie nazbyt wysokich lotów, a tak w ogóle jeśli mówiło się o kucharzeniu, to miało się na myśli raczej Kucharkę. Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!

UWAGA! Odcinek 12. programu nie zostanie wyemitowany ze względu na problemy techniczne wynikłe na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych, które pojawiły się podczas nagrania. Odcinek zostanie wyemitowany w terminie późniejszym. Bardzo przepraszamy za tę zmianę.

gospodarze programu: Jan i Jakub Kuroniowie

partner programu

chillizet

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

hard_2_imagine 9 lat temu

Kuroniowie są w porządku. Oczywiście najłatwiej to skrytykować coś w internecie..
Więcej tolerancji i cierpliwości dla ludzi, mniej agresji i ostrej wulgarnej krytyki polecam. Ja nawet Piotra Przykazę oglądam i mi nie przeszkadza specjalnie, poza tym może że troszkę mnie drażni w jaki sposób mówi o jedzeniu. Poza tym da się to oglądać. Ludzie gotujący w kuchnia tv w/g mnie nie muszą być bardzo"medialni", a przynajmnniej mi to nie przeszkadza. Gadają zwyczajnie i tyle. Z przepisów nie korzystam, po prostu lubię popatrzeć jak sobie ludzie gotują do kamery.

Lenx 9 lat temu

a tak a pro pos programu - totalna porażka - tort sahera to jakiś glinowaty zakalec z niewyrobionej masy z czekoladą rozpuszczaną bezpośrednio na palniku a nie w kąpieli wodnej i na dodatek forma do tortu wysypana bułką tartą - masakra ,tort z bułką tartą - brrrrr ochyda ,pieczeń wołowa - aż szkoda tej sztuki mięsa którą zbeszcześcili ,bo wyszła im z tego cholewa ,a nie soczysta pieczeń ,ale numer z posypaniem cukrem celem uzyskania glazury i zmycie go winem to prawdziwy majstersztyk braku wyobraźni. Program ogólnie na żenującym poziomie ,ani to fajne,ani ciekawe a co do naturalności to rzeczywiście są naturalni z tymi rozdziawionymi dziobami jak pisklęta w gnieździe -aż do bólu.

lasaia 9 lat temu

A tam, pitolicie, program jest fajny, pomysł ciekawy, chłopaki mają dużo naturalności... Żałuję tylko, że godziny emisji nieprzyswajalne dla mnie.

marghe 9 lat temu

[quote bigmaciek napisał 08.04.2010 12:08]
Jak jeden z nich mówi to drugi stoi z otwartą buzią
[/quote]
Laryngolog by się zdał.
Przerośnięty trzeci migdał? ;-)

Ale wracając do tematu.
Nie da się tego oglądać.
Żeby chociaz przepisy były ciekawe..

bigmaciek 9 lat temu

Trafne spostrzeżenie. Też to zauważyłem. Jak jeden z nich mówi to drugi stoi z otwartą buzią i wybrzuszonymi oczami gapiąc sią na tego pierwszego i od czasu do czasu zerkając w kamerę. Nie przeszkadza mi to ale wygląda dosc idiotyczne.

keval 9 lat temu

Było znowu kiepsko... Oboje są starsznie niemedialni ( i broń Boże nie chodzi mi o otyłość, bo to wcale mi nie przeszkadza, nawet nie zwracam na to uwagi) tyko jak jeden zaczyna frazę "ja teraz" to drugi stoi z otwartą buzią :-), docinają sobie i te zwroty typu " co Pan robisz" itp., naprawdę nie są fajne, czy zabawne. Jak widzę jak ten młodszy trzyma nóż, łopatkę itp. i jak cokolwiek robi to dochodze do wniosku, że nie bardzo jednak potrafi gotować i wcale nie ma w tym wprawy. Myślę, że lepiej byłoby jakby program prowadził tylko jeden z nich ( ten starszy mi bardziej pasuje do tego)
Co do samych potraw to są ciekawe, natomiast tort wyglądał jak twarda, sucha zelówa, pochlapana czekoladą. Tort Sachera tak nie wygląda!!!

kasior 9 lat temu

ojjj ale pojechaliście... jak dla mnie, to może się rozkręca.. pamiętam, że jak na początku oglądałam "adama po pracy" to mialam podobne odczucia, jak teraz do kuroniów. teraz "adam.." jest jednym z moich ulubionych programów. jeśli chodzi o kuroniów, to polecałabym nie mówić co drugie zdanie "ja teraz" jeden przez drugiego. ogólnie będe oglądać nastepne odcinki, a wy nie bądzcie tacy surowi;) jest kilka gorszych programów

platelicker 9 lat temu

Odcinek o pieczeni Esterhazy mnie rozśmieszył do łez. Jeden z Kuroniów posypuje cukrem pieczeń, żeby "utworzyła się glazura w czasie pieczenia", a za chwilę drugi zmywa dokumentnie dopiero co posypany cukier czerwonym winem.

caer 9 lat temu

Jakoś nie trafiałam na ten program. Dziś obejrzałam końcówkę i żałuję.
tort Sachera - porażka
uwielbiam wszystko co czekoladowe, ale tego toru raczej bym nie tknęła. Wydaje mi suchy. Poza tym, bardzo, bardzo niechlujnie podany.
Ma się do Sachera jak krzesło do krzesła elektrycznego. Niestety.

leo 9 lat temu

drodzy panowie, po co zrobiliście bejce z oryginalnego przepisu na wołowinę esterhazy`ego skoro w ogóle rostbefu nie marynowaliście???? przecież (jak zresztą sami zauwazyliście - skutecznie sobie zaprzeczając) mięso w bejcy powinno marynowac sie przez 2 doby. dopiero wtedy przygotowanie tej marynaty ma sens. także przepraszam ale nie rozumiem...
odcinek lepszy od pierwszego ale niestety panom brakuje sporo wiedzy i cech , żeby przekazywac wiedzę i prowadzić program. sory.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE