oglądaj również w


magazyn, Polska, 2010, 12 x 26

Program Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia - przedstawiający kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy wspaniałych artystów oraz postaci naszego życia politycznego, dowiemy się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena.

Jan i Jakub Kuroniowie: Gdy 10-15 lat temu rodzice, znajomi, nauczyciele, czy Bóg wie kto jeszcze pytali się nas, kim chcemy zostać w przyszłości? Padały różne odpowiedzi. Każdy z nas marzył o jakimś zawodzie "z dreszczykiem", o roli bohatera, bo chyba każdy nastoletni chłopak już tak ma... Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki... To było to, co nas kręciło. A kucharz? Ha! O Nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła. W tamtych czasach kucharz to kojarzył się nam raczej z obskurną stołówką lub restauracją nie nazbyt wysokich lotów, a tak w ogóle jeśli mówiło się o kucharzeniu, to miało się na myśli raczej Kucharkę. Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!

UWAGA! Odcinek 12. programu nie zostanie wyemitowany ze względu na problemy techniczne wynikłe na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych, które pojawiły się podczas nagrania. Odcinek zostanie wyemitowany w terminie późniejszym. Bardzo przepraszamy za tę zmianę.

gospodarze programu: Jan i Jakub Kuroniowie

partner programu

chillizet

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

bigmaciek 9 lat temu

[quote Dafne napisała 09.04.2010 23:11]
Do Pana BigMaćka,

Miałam na myśli doświadczenie telewiizyjne...
[/quote]
Sorki ale nie kupuję tego. Dlaczego ja mam się męczyć kiedy funkcjonujący (rozumiem, że to oznacza doświadczony) kucharz porywa się na wizję tylko na fali nazwiska? Ojciec Kuroń przynajmniej był naturalny i swego rodzaju pionierem tego rodzaju produkcji. Jemu mozna by było wybaczyć brak doświadczenia (telewizyjnego, bo niby gdzie je miałby zdobyć?). Dziś są inne czasy. Oglądając ten program mam wrażenie, że młodzi Kuronie tanim kosztem chcą osiągnąć rozgłos (i kasę).

Lula-Lula-40 9 lat temu

Nie wiem co rozgryzają Kuroniowie. Ja natomiast nie mogę rozgryźć źródła decyzji kierownictwa stacji o nadawaniu tego programu. Od początku do końca zupełne dno. Począwszy od dykcji (raczej jej zupełnego braku ) poprzez błędy językowe i sposób bycia (luzacki?) tych młodzieńców aż do wręcz żenującego braku umiejętności kulinarnych. Obejrzałam dzisiejszy odcinek w którym przygotowywali karpia a la Pomian i napoleonki. Żenada i niesmak. Znając Wasze pomysły programowe podejrzewam, że będziecie katować telewidzów wielokrotnymi powtórkami. Straszne!!!

marghe 9 lat temu

Doświadoczny kucharz raczej by nie stwierdził, że laska wanilli jest w 4 kawałkach bo "to krucha materia jest".
Świeża laska wanilii nie ma prawa się kruszyć..

Dafne 9 lat temu

Do Pana BigMaćka,

Miałam na myśli doświadczenie telewiizyjne...

Dafne 9 lat temu

Panie Lenx,

Nie oglądam niestety zbyt wielu programów kulinarnych, bo mam dosyć ograniczony czas. Spora jednak czasu spędzam w kuchni jako jej pracownik. Czasem w sobotę przełączam się na kuchnię, bo oglądanie jak inni pichcą mnie relaksuje i odpręża.
Oglądając programy nieodzownie dochodzę do wniosku, że mają one bardzo niewiele wspólnego z realnym gotowaniem, szczególnie tym gastronomicznym. Może i w programach tv nie używa się indukcji, ale w restauracji i owszem, a oprócz tego pieca konwekcyjno-parowego, patelni uchylnej, kutrów, wilka, etc... Tego wszystkiego w tv nie zobaczymy, co nie oznacza, że w dany sposób się jedzenie nie robi.

Jak pisałam wcześniej o umiejętności kucharskie młodych Kuroniów się nie obawiam, więc zapewne zerkną i oni na to co popełnili i pewnie wyciągną jakieś wnioski...

Ode mnie mają kredyt jeszcze na parę odcinków i póki co miło mi się ich ogląda.

Bardzo podoba mi się rzeczowa wymiana poglądów:-).

pozdrawiam Pana

bigmaciek 9 lat temu

[quote Dafne napisała 09.04.2010 12:15]
Było parę niedociągnięć, ale wydaje mi się, że to raczej wina pośpiechu i braku doświadczenia niż ułomności w sztuce kulinarnej. Może nie wszyscy wiedzą, ale młodzi Kuronie są funkcjonującymi kucharzami, więc zapewne co nieco znają się na kuchni.
[/quote]

Funkcjonujący kucharze z brakiem doswiadczenia?

Lenx 9 lat temu

Szanowna Pani Dafne
Po pierwsze nie widziałem (a obejzałem w swoim życiu mnóstwo programów kulinarnych) aby mistrzowie czekolady topili ten smakołyk na kuchenkach indukcyjnych ,a wręcz aby nie stracić smaku i aromatu to oprócz rozpuszczania jej w kąpieli wodnej wielokrotnie jest mierzona jej temperatura żeby nie przekroczyć magicznej granicy zero, i skłaniam się jednak w tym momencie do sposobu babci niż do sposobu prezentowanego w programie (ale to kwesja subiektywnych odczuć smakowych - jednym smakuje czekolada innym wyroby czekoladopodobne i nie powinno się w tej kwestii dyskutować).
Po drugie - jeżeli ktoś bierze za coś pieniądze to niech ma szacunek do pracodawcy i robi coś dobrze ,albo w ogóle niech tego nie robi - bo fachowców w tym kraju którzy robią byle co , byle jak mamy aż nadto - potrzeba nam programów o tym jak to robić ,ale na litość boską niech to robią profesjonaliści ,a nie dyletanci.
Po trzecie - jeżeli używam konkretnych argumentów w odniesieniu do programu to nie znaczy że kogoś kopie ,lub w jakiś inny niecywilizowany sposób staram się udowodnić swoje racje - czekam na kontrargumenty od innych telewidzów (a nóż widelec - możę się mylę?)
Pozdrawiam

Hestia Q-34 9 lat temu

Niestety,nie da sie tego ogladac.Wnioskujac z tego co dotychczas pokazali nie
wierze,ze kiedykolwiek poprawia jakosc.Po prostu,nie maja "TEGO" co potrzeba i juz.

marghe 9 lat temu

[quote Dafne napisała 09.04.2010 12:15]

Było parę niedociągnięć, ale wydaje mi się, że to raczej wina pośpiechu i braku doświadczenia niż ułomności w sztuce kulinarnej. Może nie wszyscy wiedzą, ale młodzi Kuronie są funkcjonującymi kucharzami, więc zapewne co nieco znają się na kuchni.

[/quote]
Widzę tu pewną niespójność.

Dafne 9 lat temu

Często korzystam z internetu i ciągle nie mogę zrozumieć panującej tu czarnobiałości poglądów i wypowiedzi. Bo jak inaczej rozumieć wpis Lenxa, który sugeruje lasali, że jeżeli podoba jej się program Kuroniów, to jest ułomna intelektualnie:-)

Panu Lenx nie życzę, by stał się kiedykolwiek przedmiotem krytyki w Jego własnym wydaniu, bo tu, dyskutując w taki sposób, nie ma miejsca do polemiki... Jest tylko miejsce do bójki i przepychanki, a rację ma ten, który mocniej kopnie...

Oczywiście Panowie Kuroniowie pokazując się w TV sami wystawiają się na ostrzał i dobrze, bo tak powinno być - od ludzi na przysłowiowym widelcu wymaga się więcej niż od nas szaraków.

Oceniając merytorykę programów mam pewien dylemat, bo widziałam ledwie 2 odcinki i trudno jest jeszcze mieć wyrobione zdanie. Z tego co widziałam, to w programie jest za dużo przepisów do wykonania i prowadzący muszą starasznie z nimi gnać, a montażyści bez litości ciąć i przez to jest za mało opowiadania a za dużo siekania i wkładania do gara.

Było parę niedociągnięć, ale wydaje mi się, że to raczej wina pośpiechu i braku doświadczenia niż ułomności w sztuce kulinarnej. Może nie wszyscy wiedzą, ale młodzi Kuronie są funkcjonującymi kucharzami, więc zapewne co nieco znają się na kuchni.

Co do rozpuszczania czekolady, to Lenx niestety nie masz racji, na kuchence indukcyjnej można ustawić temperaturę tak, by rozpuściła się ona a nie spaliła. Kąpiel wodna to metoda babci a nie współczesnej gastronomii.

Panom Kuronim życzę więcej naturalności i spokoju przy czytaniu tych tak wielu kalumni. Przygotowujcie spokojnie kolejne odcinki, dajcie więcej opd siebie i będzie to fajny program kulinarny.

Dorota

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE