oglądaj również w


magazyn, Polska, 2010, 12 x 26

Program Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia - przedstawiający kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy wspaniałych artystów oraz postaci naszego życia politycznego, dowiemy się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena.

Jan i Jakub Kuroniowie: Gdy 10-15 lat temu rodzice, znajomi, nauczyciele, czy Bóg wie kto jeszcze pytali się nas, kim chcemy zostać w przyszłości? Padały różne odpowiedzi. Każdy z nas marzył o jakimś zawodzie "z dreszczykiem", o roli bohatera, bo chyba każdy nastoletni chłopak już tak ma... Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki... To było to, co nas kręciło. A kucharz? Ha! O Nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła. W tamtych czasach kucharz to kojarzył się nam raczej z obskurną stołówką lub restauracją nie nazbyt wysokich lotów, a tak w ogóle jeśli mówiło się o kucharzeniu, to miało się na myśli raczej Kucharkę. Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!

UWAGA! Odcinek 12. programu nie zostanie wyemitowany ze względu na problemy techniczne wynikłe na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych, które pojawiły się podczas nagrania. Odcinek zostanie wyemitowany w terminie późniejszym. Bardzo przepraszamy za tę zmianę.

gospodarze programu: Jan i Jakub Kuroniowie

partner programu

chillizet

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

jolken 8 lat temu

Dziękuję za przepis - wkrótce wypróbuję i dam znać, jak poszło. Mam nadzieję, że się uda, bo źle znoszę kuchenne porażki ;)
Pozdrawiam!

snoozy 8 lat temu

Jakoś nie mam przekonania do wykonania tej pizzy.Mogę Ci podac przepis z którego korzystam od lat i jest od rodowitego Neapolitańczyka.Wypróbuj.

PIZZA MARGHERITA
SKŁADNIKI:
CIASTO- 20 g drożdzy,200 ml ciepłej wody, 3 szklanki mąki, sól
NA WIERZCH PIZZY-3 pomidory obranych ze skórki i pokrojonych w kostke, kilka plastrów mozzarelli, kilka listków świeżej bazylii, oliva z oliwek

WYKONANIE:
Drożdze rozpuścic w połowie wody.Odstawic na 20 min.Do maki dodac zaczyn i sól oraz reszte wody.Wyrobic ciasto metoda znaną włochofilą :-) przez ok 2 min.Ciasto włożyc do formy wysmarowanej oliwą,na wierzch położyc pomidory i mozzarelle, polac oliwą i wstawic na ok 20 min do piekarnika o temp 240 stopni.Wyjąc i na wierzch położyc listkii bazylii oraz skropic oliwą.
Jak jem tą pizze to widze Neapol

jolken 8 lat temu

Witam,
A ja miałam przygody z przepisem na pizzę Margheritę z odcinka 7. Za pierwszym razem zrobiłam ciasto według przepisu, położyłam pomidora, bazylię i mozzarellę i postanowiłam się posłuchać wskazówek dotyczących czasu pieczenia, czyli 10-15 minut w 250 stopniach. Katastrofa. Nie dość, że po 5 minutach coś w piekarniku wybuchło - widać fabryczne blachy nie lubią takich wysokich temperatur (blacha się odkształciła), to jeszcze ciasto się nie przepiekło i wyszedł zakalec.
Drugie podejście - palce lizać. Nagrzałam blachę razem z piekarnikiem do 200 stopni, ustawiłam dolne grzanie z termoobiegiem, pizzę włożyłam na sam dół piekarnika i piekłam 25-30 minut. Naprawdę wyszło pysznie.
Właśnie mam za sobą trzecie podejście - i znowu katastrofa. Wczytałam się w przepis i skoro "kucharze" piszą, że najpierw oliwa, potem bazylia, potem mozzarella, a dopiero na końcu pomidory, to postanowiłam spróbować. No i klops. Ser wsiąknął w ciasto, pomidory to wszystko zaparzyły i wyszedł zakalec, że hej. Dopiekanie tylko pogorszyło sprawę, bo zakalec został, a spód zrobił się tak twardy,że można by nim zabić...
Czy robił ktoś z Was tę pizzę? Bo może się niesłusznie czepiam kolejności składników? Niedługo spróbuję swoich sił po raz czwarty :)
Pozdrawiam!

Ankarol 8 lat temu

[quote platelicker napisał 26.04.2010 07:17]
Znowu narozrabiali. Wczoraj ogladalem program o salatce. Jeden z Kuroniów peroruje jak to jest korzystnie gotować ziemniaki ze skórką, "bo pod skórką jest najwięcej składników odżywczych"...
[/quote]

Tyle że dalej było jeszcze gorzej jak Mu wyszło z treści wypowiedzi że "te obrane są mniej zdrowe".

Ankarol 8 lat temu

Czasem sprawiają wrażenie że jednak nie potrafią gotować. Ojciec robił to czasem niechlujnie i zbyt megalomańsko ale chłopaki są zupełnie bez ikry. Przepisy raczej do trudnych nie należą ale np. przy Boeuf Strogonoff, zdecydowanie za długo dusili tę polędwicę. To jest danie co się je robi w 3 minuty (najlepiej jak pieczarki i cebulę udusi się wcześniej) a nie 10. Wątpię że było dobre i było to widać.

magnolia 8 lat temu

Też nie mogę się przekonać do tego programu. Niektóre przepisy wydają się godne uwagi, ale to niestety za mało żeby utrzymać widzów przed telewizorem.

Psotunia 8 lat temu

Dla mnie całkowita porażka.
Widziałam tylko jeden program i już z pewnością nie włączę kolejnego.
Słabo, byle jak, bez polotu.

pomidorek 9 lat temu

Ktoś tym małym Kuroniom zrobił krzywdę wpychając ich do tv. Wypadają skrajnie blado.Niestety technicznie też są strasznie marni. Mam nadzieje, że chociaż nie czytają tych opinii, bo deprecha gotowa.

kucharczyk 9 lat temu

Może to i miłe te chłopaki, ale za grosz osobowości telewizyjnej. Niestety kucharze z nich strasznie toporni.Szkoda czasu.

k.tyczynski 9 lat temu

Patrząc na wczorajsze kotlety pożarowe płakać mi się chciało. Akurat robiliśmy je na ostatniej lekcji technologii tydzień temu. Kiedy pan Jakub zaczął ugniatać mięso po dodaniu białek, to aż się przestraszyłem. Miało być delikatnie, a on tak tłukł to mięso, jakby było winne za niepowodzenie programu!

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE