oglądaj również w


magazyn, Polska, 2010, 12 x 26

Program Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia - przedstawiający kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy wspaniałych artystów oraz postaci naszego życia politycznego, dowiemy się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena.

Jan i Jakub Kuroniowie: Gdy 10-15 lat temu rodzice, znajomi, nauczyciele, czy Bóg wie kto jeszcze pytali się nas, kim chcemy zostać w przyszłości? Padały różne odpowiedzi. Każdy z nas marzył o jakimś zawodzie "z dreszczykiem", o roli bohatera, bo chyba każdy nastoletni chłopak już tak ma... Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki... To było to, co nas kręciło. A kucharz? Ha! O Nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła. W tamtych czasach kucharz to kojarzył się nam raczej z obskurną stołówką lub restauracją nie nazbyt wysokich lotów, a tak w ogóle jeśli mówiło się o kucharzeniu, to miało się na myśli raczej Kucharkę. Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!

UWAGA! Odcinek 12. programu nie zostanie wyemitowany ze względu na problemy techniczne wynikłe na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych, które pojawiły się podczas nagrania. Odcinek zostanie wyemitowany w terminie późniejszym. Bardzo przepraszamy za tę zmianę.

gospodarze programu: Jan i Jakub Kuroniowie

partner programu

chillizet

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

kamil 8 lat temu

po co oni się popisują i kompromitują. właśnie jeden z tych dwóch pulchnych i smętnych chłopców wymyślił, że jeden gram cukru ma 9 kcal. Jeden gram cukru i to czystego ma 4 kcal. 9 gram to ma 1 gram tłuszczu. Po co wy się mądrzycie???

saki 9 lat temu

W ostatnim odcinku panowie się popisali. Najpierw jęczeli, że dodają natkę na koniec smażenia, by nie opadła. cokolwiek to znaczy, pewnie chodzi o to, by nie straciła koloru i jędrności. Ale mniejsza o to. Zaraz jednak dodali, że to danie to oni będą piekli jeszcze, a i tak dali natkę przed końcem smażenia. I po co takie ceregiele i gadanie, byle gadać? Przecież jak piekliście to danie z natką, więc czy byście ją dali przed smażeniem czy po, to i tak natka "opadnie", bo pieczecie

k.tyczynski 9 lat temu

czy jeżeli umrę jako znany szef kuchni, to mogę liczyć na zaangażowanie moich dzieci do telewizji? boję się o ich przyszłość już dzisiaj, więc wolę sobie już zaklepać miejsce?

magda21160 9 lat temu

mi osobiście podoba sie ten program!!!
Dlatego ze mowia jak normalni ludzie co do czego itd
gotuja normalne dania bez zadnych wymysłow jak w niektorych programach ze np skladnika do danego dania nie mozna nigddzie kupic
Pozdrawiam jestescie super

Kuba 9 lat temu

Lubię oglądać jak gotują, ale w tym programie powinni zaprzestać na tym, ze gotują właśnie. Ktoś inny powinien się za nich wypowiadać i komentować ich kulinarne zdolności bo sami gubią się w swoim gadaniu, wchodzą sobie w zdanie, mają słabą składnię przez co tracą na faworyzowaniu swojego programu.

Hestia Q-34 9 lat temu

Najbardziej dziwi mnie to,ze ten program wogole zostal dopuszczony na lamy
kuchni.Chyba tym panom ktos,jak pisze POMIDOREK wyrzadzil niedzwiedzia
przysluge,zal mi ich,bo zbieraja ciegi.Teraz mi glupio,ze sama dosc ostro zareagowalam
na poczatku.

saki 9 lat temu

chłopcy mają ten problem, że brakuje im wiedzy i doświadczenia. Chcą się popisać, ale samo gadanie to za mało. Rozwaliły mnie ostatnio ziemniaki w łupinach. Kupcie sobie panowie kiedyś ziemniaki i tak co najmniej z 10 rozkroicie na pół. Zobaczycie, ile będzie zgniłych, ile będzie miało przy skórze jakieś stwardnienia, pleśń i inny syf. Nie popisujcie się, bo to jest śmieszne.

snoozy 9 lat temu

Gdyby ten program nazywał się Przekręty Kuroniów to takie wpadki byłyby delikatnie mówiąc do przyjęcia ale tak jak napisałaś TYMIANEK ale i natka i chilli w tym daniu to jakaś pomyłka.Dobrze,ze nie było jeszcze zamiast bakłażanów cukini okraszonej serkiem wiejskim.Myślę,ze Norma Belliniego tego by nie tkneła.

marghe 9 lat temu

ja jesem masochistką. Zdecydowanie.

Tymienek w Normie??

Dzikie ilości soli sypanej do sosu, "to spaghetti" .. a na talerzu rigatoni .

Makaron polany sosem.. a powienien być z nim wymieszany
http://tinyurl.com/2voqopw

"Ricotty salaty nie mogliśmy znaleźć".. Naprawdę tak trudno przetłuamczyć słowo "salata" (solona)..?

ps. pasta ALLA norma. Nawet w nazwie jest błąd

frotka 9 lat temu

Pasta al'a Norma, spróbowałam zrobiłam, smaczniutka, dorzuciłam tylko trochę cukinii i wyeliminowałam czosnek, bo go nie cierpię.

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za 19,99 zł przez 5 mies. ZAMÓW ONLINE