oglądaj również w


magazyn, Polska, 2010, 12 x 26

Program Jana i Jakuba Kuroniów - synów Macieja Kuronia - przedstawiający kuchnię europejską poprzez ulubione dania znanych Europejczyków, najsłynniejsze przepisy stworzone ku czci znanych postaci lub zainspirowane ich gustem oraz potrawy, które przeszły do historii sztuki kulinarnej dzięki filmowi i literaturze.

W programie poznamy przepisy na ulubione potrawy wspaniałych artystów oraz postaci naszego życia politycznego, dowiemy się, jakie dania powstały specjalnie dla Nelsona i Pawłowej, co jedzono w czasach Ojca Chrzestnego, Ani z Zielonego Wzgórza i Wojaka Szwejka. Dowiemy się też, co kryje się za nazwami najsłynniejszych potraw świata: wołowina Esterhazy, Boeuf Stroganow, kotlety Pożarskiego, Tournedos a la Rossini, lody Melba, gruszki Piękna Helena.

Jan i Jakub Kuroniowie: Gdy 10-15 lat temu rodzice, znajomi, nauczyciele, czy Bóg wie kto jeszcze pytali się nas, kim chcemy zostać w przyszłości? Padały różne odpowiedzi. Każdy z nas marzył o jakimś zawodzie "z dreszczykiem", o roli bohatera, bo chyba każdy nastoletni chłopak już tak ma... Strażak, piłkarz, gwiazda muzyki... To było to, co nas kręciło. A kucharz? Ha! O Nie! Taka kariera z całą pewnością się nam nie marzyła. W tamtych czasach kucharz to kojarzył się nam raczej z obskurną stołówką lub restauracją nie nazbyt wysokich lotów, a tak w ogóle jeśli mówiło się o kucharzeniu, to miało się na myśli raczej Kucharkę. Mężczyzna w kuchni? To już przekraczało naszą wyobraźnię!

UWAGA! Odcinek 12. programu nie zostanie wyemitowany ze względu na problemy techniczne wynikłe na skutek niekorzystnych warunków atmosferycznych, które pojawiły się podczas nagrania. Odcinek zostanie wyemitowany w terminie późniejszym. Bardzo przepraszamy za tę zmianę.

gospodarze programu: Jan i Jakub Kuroniowie

partner programu

chillizet

Wszystkie serie tego programu obejrzysz na nc+

Zamów nc+

Komentarze

Zaloguj się by dodać komentarz.

alaris 8 lat temu

Jestem przykładem oglądacza kuchni.tv, który z biernego patrzenia w ekran przechodzi do czynów i dołącza do garstki forumowiczów.

Wypowiedzi na forum czytam od prawie dwóch lat, ale dopiero dzisiaj się zarejestrowałam. Powód? Nie mogę już ukryć swojego niesmaku na widok panów Kuroniów. Nie wiem, czy wolałabym wyłączyć dźwięk czy wizję. Wychodzi na to, że powinnam i jedno i drugie.

Błędy i postępowanie ze składnikami niezgodnie ze słownymi deklaracjami zostały już opisane przez wiele osób.
Mnie najbardziej odrzuca widok wymazanych w majonezie czy sosie łyżek, noży i widelców, którymi panowie uklepują powierzchnie gotowych potraw. Chodzi im pewnie o wygładzenie, wykończenie i postawienie kropki nad i, ale ja widzę tam tylko nieudolnie trzymane sztućce i nieporadne paćkanie przed kamerą. Jakby robili to po raz pierwszy w życiu.

Jak wielu z Was, na przestrzeni ostatnich miesięcy dałam Kuroniom kilka szans, ale już ani razu więcej nie zmarnuję na nich mojego czasu.
Szkoda, że kuchnia.tv nie prowadzi autorecenzji swoich "dzieł".

szefkuchni_polka 8 lat temu

560705 wiesz co... mi tez się nie udało dostać do kuchni z moim programem autorskim. Ale może powinnaś to przeanalizować może twój program był słaby porostu! zreszta jest duzo stacji co sie tak upierasz na kuchnie! nie martw sie mozesz zrobi zawsze bologa!

k.tyczynski 8 lat temu

560705, nie zgodzę się, na forum zarejestrowanych jest zaledwie część widzów oglądających program kuchni.tv i liczy się oglądalność, a nie opinie garstki ludzi na stronie.

560705 8 lat temu

wszystko już na temat tego powiedziano - opinie w skrócie: dno; a mimo, to stacja emituje ten "produkt", w ten sposób wsłuchuje się w opinie; w każdej stacji rynkowej, gdzie odbywa się profesjonalna kolaudacja, "program" zszedłby po pierwszym odcinku; co tam, nigdy nie zostałby dopuszczony do emisji ! założę się o każde pieniądze, że mimo to będzie emitowany "w kółko" przez najbliższe lata; tak jest zawsze kiedy jest monopol i towarzysko - biznesowe układy producenckie - każdy produkuje i lansuje każdego: Molski - Molską, "Mammaryla" "rodzeństwo" (a oni ją), "Imprezujemy" Molską. itd. itp.; po prostu grajdoł

bazylia10 8 lat temu

zestresowani i nudni. Panowie więcej życia. Nie ma pasji.

marghe 8 lat temu

Bardzo możliwe, że są sympatyczni.. ale nie to tutaj oceniamy a jakośc programu. A ona jest dyskusyjna..
Szkoda, bo pomysł niegłupi

toskania 8 lat temu

A ja uważam, że chłopcy są sympatyczni, choć brak im jeszcze swobody przed kamerą i tremę niepotrzebnie pokrywają nieco wystudiowanym luzem, co wychodzi nieco sztucznie.
Ale pomysł programu - potrawy związane tak czy inaczej ze znanymi postaciami bardzo ciekawy.
Ja im życzę powodzenia i trzymam za nich kciuki.

kamil 8 lat temu

my sobie tu narzekamy, a dwa grubasy partacze gotują dalej. Kuchnia.tv ma niestety w poważaniu opiniu widzów. Tam wiedzą lepiej, co się ludziom podoba, a co nie.

viXen 8 lat temu

Pewnie z tego stresu partolą potrawę za potrawą...
Przykre, do bólu.

czakalaka 8 lat temu

Na początku nie mogłam się przekonać do tego programu. Obejrzałam kilka odcinków online. Widać, że kucharze są zestresowani, ale przygotowane dania wyglądają smacznie :) Uważam, że program powinien prowadzić grubszy brat (niestety nie pamiętam jak ma na imię) nie podobają mi się ich dialogi i wymuszona grzeczność. Powinni być bardziej naturalni, bo wygląda to tak, że robią coś na siłę. Robiłam z ich przepisu napoleonkę... nie wyszła smaczna, ale wyglądała ładnie :)

Mimo wszystko pozdrawiam ;)

Chcesz oglądać Kuchnia+ i ponad 100 innych kanałów? Pakiet Comfort+ za jedyne 39,99 zł/mies.! ZAMÓW ONLINE