Oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz! Sprawdź

Kurczak, ryba i krab królewski


(The chicken, the fish and the crab), film dokumentalny, Hiszpania, 2007, 85

Jesus Almagro był bardzo szczęśliwy, gdy został wyróżniony hiszpańską nagrodą dla Najlepszego Kucharza 2007. To zwycięstwo postawiło jednak przed nim kolejne wyzwanie - udział w międzynarodowych mistrzostwach szefów kuchni Bocuse d'Or, które są niczym Olimpiada dla świata kulinarnego.

Pomysłodawcą mistrzostw jest owiany już legendą francuski szef kuchni Paul Bocuse. Dwudniowa impreza odbywa się w Lionie, do zawodów staje 24 szefów kuchni różnej narodowości. W ciągu pięciu i pół godziny każdy z nich musi przygotować dwa dania, wykorzystując konkretne produkty, narzucone przez organizatorów konkursu. W 2007 roku były to: halibut i krab królewski do jednego dania oraz kurczak do drugiego, dodatkowo rywalizujący ze sobą kucharze muszą wykorzystać trzy przybrania. Dania muszą konweniować z kuchnią kraju, z którego pochodzi dany szef, a dodatkowo muszą być przygotowane według tradycyjnych francuskich technik.

Almagro był oczywistym kandydatem, który miał reprezentować Hiszpanię na Bocuse d'Or. Reżyser Lopez-Linares śledzi z kamerą całą historię Almagra, od momentu kiedy ten zaczął przygotowywać się do mistrzostw i wraz ze swoim asystentem Felixem Guerrero, testował swoje pomysły na grupie hiszpańskich krytyków kulinarnych i szefów kuchni. Od początku jednak było widać, że przed Almagrem jeszcze mnóstwo pracy i wciąż jest bardzo daleki od poziomu, który mógłby zachwycić jury na konkursie w Lionie.

W swoim dokumencie Lopez-Linares przedstawia widzom historie poszczególnych produktów, które są "materiałem do pracy" na konkursie. Pokazuje pochodzenie halibuta zagłębiając się w zimne wody Morza Norweskiego, dalej na północy podziwia niezwykłe kraby królewskie oraz odwiedza fermę, z której kurczaki trafią na konkurs Bocuse d'Or. Po powrocie do Madrytu, zgodnie z radami przyjaciół, Almagro rewiduje swoje pomysły kładąc większy nacisk na smak dania i końcowy wygląd potrawy. W Lionie sytuacja staje się nerwowa... Hiszpański szef kuchni nie jest telewizyjną gwiazdą w stylu Gordona Ramsaya, wszystko zaczyna zmierzać w złym kierunku.

"Kurczak, ryba i krab królewski" to dokument o niezwykłym wyzwaniu, nadziejach i marzeniach oraz o okrutnej rzeczywistości, będący jednocześnie zabawną i przejmującą podróżą w poszukiwaniu własnej wartości. Film został też okrzyknięty przez krytyków pierwszym kulinarnym thrillerem i "najsmaczniejszym" filmem dokumentalnym.

W 2008 roku "Kurczak, ryba i krab królewski" został nagrodzony na festiwalach: Berlinale Special, Guadalajara Film Festival, Tribeca Film Festival, Jerusalem Film Festival, Montreal Film Festival, Los Angeles Latino Film Festival, Tokyo Latinbeat, Rio Int. Film Festival

Dołącz do CANAL+ i oglądaj CANAL+KUCHNIA jak chcesz i kiedy chcesz!
Nie wiesz jaką ofertę wybrać? Sprawdź porównanie!
OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA