Słownik

Szynka iberyjska



Jest to szynka oryginalnie wytwarzana na południu Hiszpanii i Portugalii z mięsa czarnych świń iberyjskich. Mięso jest niezywkle delikatne i w pełni naturalne gdyż zwierzęta przed ubojem chodowane są w tradycyjny sposób. Szynka posiada certyfikat jakości DO, wskazujący na jej oryginalność, zachowaną tradycję przy jej produkcji oraz przypisanie do danego regionu. Szynkę i jej jakość ocenia się po sposobie wypasu zwierząt i w zależności od tego czym świnie są karmione.
jamon ibérico de bellota - uznana za szynkę najbardziej wykwintną gdyż świnie wypasane są na wolności i karmione żołędziami, co znacznie wpływa na wartość mięsa i jego delikatność
jamon ibérico de recebo - świnie karmione są ziarnami zbóż i żołędziami
jamón ibérico de pienso - swinie karmione sa tylko ziarnami zbóż, mięso uznane jest za najsłabsze jakościowo, ale i tak uważane za niezykle smaczne.
Szynka iberyjska ma szerokie zastosowanie w kulinariach hiszpańskich od tapas do dań głownych.

Wróć do listy haseł

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA