Słownik

Homar



Skorupiak uważany za posiadacza najbardziej wysublimowanego w smaku mięsa. Uznawany za danie arystokratów. Najbardziej problematyczne jest spożywanie homara. W szanujących się restauracjach można poprosić o obranie homara z pancerza, jednak dla wielbicieli mięsa homarów największą przyjemnością jest samodzielne pozyskiwane mięsa z zakamarków pancerza. Traktuje się to niemalże jak rytuał. Do spożywania homara przeznaczone są specjalne sztućce. Są to długie, dwuzębne widelczyki, z pomocą których wydłubuje się mięso. Natomiast do rozgniecenia szczypiec używa się specjalnych kleszczy. Gotowanie homarów nie należy do przyjemny zadań, gdyż wrzuca się je do wrzątku, gdy są jeszcze żywe. Skorupę homara bardzo często wykorzystuje się ponownie, np. do przygotowania wywaru – podstawy do zup.

Wróć do listy haseł

OGLĄDAJ CANAL+ KUCHNIA