Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Ser Wołoski


Ser Wołoski to unowocześniona wersja bardzo starego sera o wręcz kilkusetletniej historii. Delikatniej solony niż zacny pierwowzór i nie wędzony. On nie musi już wytrzymywać długiego przechowywania i trudów wędrówek. Ścisły, zwarty w sobie, sprężysty, słodki, lekko tylko słony. Słodkość jest emanacją tłustego koziego mleka i technologii krótkiego zaparzania. To cecha szczególnie lubiana przez smakoszy. Słoność jeszcze uwypukla słodycz mleka. Kulinarnie daje sporo możliwości – można go używać od kanapek, sałatek, do smażenia, panierowania, zapiekania. Duma i konsystencja nie pozwalają mu się rozpuszczać w zupie czy sosie, zawsze chce zachować swoją odrębność. Obojętny na wina, sprzyja piwom i ziołowym nalewkom.



Kozia bryndza


Kozia bryndza to rasowy i wyrafinowany ser. W bryndzy nie da się podziwiać kształtu, skórki, cały szacunek pochodzi ze smaku. A smakuje jak pierwsze zejście do niebotycznie głębokiej pieczary. Jest w nim wszystko, starość i ożywcze powiewy. Coś pierwotnego i zaczepnego. Jest łąka, a właściwie dopiero co zwiezione siano. Jest też koza w szkodzie, czyli pałaszująca wiklinowy płot, ukochaną rabatkę, nieprzeczytaną gazetę czy list od dalekiej rodziny. W tym serze czuć rogatą duszę. Jego mazistość dopasowuje się do wszystkiego. Kozia bryndza doprawi dania niedoprawialne, otoczy smakiem, zdominuje, jak trzeba to i sponiewiera. Ale za każdym razem będzie to przygoda i wyzwanie.



producent serów:

Mszana - 49°58′09″N 18°31′56″E
Rodzinne gospodarstwo ekologiczne "Figa"

Przez dziurkę od sera