Przepisy na świąteczne potrawy w Kuchni+

Ser Kreuzer


Kreuzer to delikatny, słoneczny, towarzyski, radosny ser. Pyzaty pieszczoch. Inspirowany dwoma serowymi gwiazdami – holenderską goudą i królewskim tylżyckim. Niby codzienny, ale tak codzienny jak majówka z przyjaciółmi. Przypomina członka rodziny, z którym codziennie siada się do śniadania. Jego siła, to delikatny smak i wciągający aromat. Dużo w nim maślanych nut. Jest jak pajda chleba z masłem na kwiecistej łące, bo zachowuje w sobie sporo kwietnych aromatów wzbogaconych posmakiem moreli i karmelowych toffi. To, że występuje we wcieleniach z dodatkiem ziół, jak choćby czosnek niedźwiedzi, pokrzywa, tymianek działa tylko na jego korzyść. Z ziołami jest wielce zaprzyjaźniony. Nie ma drugiego takiego, który by się jak on składał z pieczywem. Dlatego świetnie wypada w daniach, do których pieczywo jest nieodzownym dodatkiem. Sałatki, tosty, grzanki do zup... i nieśmiertelne kanapki, którym dodaje niewątpliwego uroku. Do win pasuje latem. Wszystko co słoneczne, co owocowe będzie się radować jego obecnością. Nawet sangria.



Producent:

Huta Szklana - 52°55′31″N 16°03′56″E
Beata i Leszek Futymowie
www.ekosery.pl

Przez dziurkę od sera